150 000 fångar i hemliga läger

Patrullerade soldat vid ett nordkoreanskt fångläger
Patrullerade soldat vid ett nordkoreanskt fångläger
Den amerikanske människorättsorganisationen ”The U.S. human rights envoy for North Korea” uppger i en ny rapport att Nordkorea håller uppemot 150 000 personer fängslade i läger. Lägren beskrivs som brutala, med förhållanden långt värre än de i Sovjetiska Gulag. Organisationen är orolig för att människorättsarbetet i Nordkorea ska hamna i skuggan av landets missiltester och förväntade kärnvapenprovsprägning.

I rapporten beskrivs fängslandet av hela familjer, inklusive barn och far- och morföräldrar, för politiska brott som en familjemedlem sägs ha gjort. Det finns också rapporter om barnamord och påtvingade aborter för kvinnliga fångar som flytt över gränsen till Kina och tvingats tillbaka.

Rapporten baseras på intervjuer med 60 tidigare fångar och lägervakter. Lägersystemet ska ha byggts upp under femtiotalet, inspirerat av Gulag, för att straffa feltänkare och de som tillhör fel politisk klass eller fel religiös övertygelse.

Nordkorea hävdar att landet inte håller några politiska fångar.

Källa:
Huffington Post: North Korea Prison Camps: 150,000 Languish In Secret Gulags, Human Rights Group Says

LÄS MER:  Nordkoreanska regimen jämförs med nazister
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*