21 avhoppare gripna som nordkoreanska spioner

I en rapport från det sydkoreanska justitiedepartementet avslöjas att Sydkorea gripit 49 nordkoreanska spioner de senaste tio åren. Av dessa ska 21 stycken ha kommit in i landet som nordkoreanska avhoppare.

Av de 49 spionerna greps 14 under Roh Moo Hyuns presidentskap (2003-2008), 31 under Lee Myung Baks tid vid makten (2008-2013) och fyra under Park Geun Hues första tid som president.

Hwang Jong-Yop
Hwang Jong-Yop
Tre av spionerna ska ha haft som uppdrag att mörda Hwang Jong-Yop, tidigare partisekreterare för det nordkoreanska arbetarepartiet som hoppade av till Sydkorea 1997. Hwang dog 2010 och är den hittil mest högt uppsatte nordkoreanske avhopparen. Men spionerna har också utfört andra uppdrag i Sydkorea:

– införskaffande av statshemligheter,
– försök att förmå avhoppare som lever i Sydkorea att återvända,
– analys qv trender bland gruppen avhoppare,
– bevakning den sydkoreanska säkerhetstjänstens arbete,
– stärkande av banden med grupper vänligt inställda till Nordkorea, samt
– penningtvätt av förfalskad valuta.

Statistiken visar på Sydkoreas svårigheter med nordkoreanska avhoppare. För samtidig som landet måste garantera både säkerheten och rättigheterna för avhopparna, måste man förhålla sig till att en stor del av dem är nordkoreanska spioner. Enligt källor till Daily NK tycks dessutom problemet med spionernade avhoppare ha ökat efter att Kim Jong Un kommit till makten i Nordkorea.

Källa:
Daily NK: 49 NK Spies: 21 Disguised as Defectors

LÄS MER:  Skjutne sydkoreanen sökte asyl i Japan
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*