23-våningshus kollapsade i Pyongyang

Den statliga byrån KCNA har släppt bilder från platsen där huset stod. Röjningsarbetare har redan fått bort rasmassorna, och man kan se sjukvårdstält och ambulanser i utkanten av bilden.
I denna ovanliga distribuerade nyhetsbild ses en byggansvarig be om ursäkt för olyckan till offrens familjer.
I denna ovanliga distribuerade nyhetsbild ses en byggansvarig be om ursäkt för olyckan till offrens familjer.

Ett hyreshus med 23-våningar i den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang ska enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA ha kollapsat. Enligt rapporteringen ska olyckan ha skett i tisdags. Huset som föll ihop ska ha varit under uppbyggnad och KCNA skriver i sin rapport att ”huset varit felbyggt och att ansvariga inte har skött sin kontroll av bygget på ett ansvarsfullt sätt”.

Enligt KCNA igångsattes en omfattande räddningsauktion för att finna överlevande och vårda skadade. Högre tjänstemän ska ha mött drabbade familjer och invånare i området för att ”trösta och be om förlåtelse”.

KCNA meddelade också att Kim Jong-un ska, efter att ha fått kännedom om olyckan, suttit uppe hela natten för instruera företrädare för partiet, staten och armén att skynda till olycksplatsen för att leda räddningsarbetet.

Här ber ansvarig om ursäkt.
Här ber ansvarig om ursäkt.

Det är mycket ovanligt att statlig media offentliggör nyheter om olyckor i Nordkorea. Lika ovanligt är att offentliga företrädare öppet ber om ursäkt.

Nordkorea har ännu inte släppt några uppgifter om antalet skadade eller döda, men sydkoreanska myndigheter spekulerar i att ett stort antal människor kan ha dött i olyckan. Det är inte ovanligt att familjer flyttar in i hus som fortfarande håller på att färdigställas och från Sydkoreanskt håll fruktar man att så många som 92 familjer kan ha befunnit sig i huset när det rasade.

Källor:
Yonhap: Apartment under construction collapses in Pyongyang
AP: North Korea reports ’serious’ building accident
Dagens Nyheter: 23-våningshus ska ha kollapsat i Nordkorea
Svenska Dagbladet: ”Otrolig” huskollaps i Nordkorea
Sveriges Television: 23-våningshus kollapsat i Nordkorea

RelatedPost

LÄS MER:  Mystisk kvinna bekräftad som Kim Jung Uns fru
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*