Faktaspäckat, men samtidigt både fascinerande och spännande

Man brukar ju säga att vi kan inte förstå vår samtid utan att först förstå vår historia. Andrei Lankov, en av de mest erfarna och citerade experterna på Nordkorea, har skrivit en bok helt i den andan. Han menar att vi aldrig kan förstå oss på Nordkorea och hur landet överlevt, utan att först förstå mekanismerna bakom landets grundande.

I boken ”From Stalin to Kim Il-sung” gör Lankov en historieskrivning som börjar med andra världskrigets slut 1945 och som slutar 1960 när Kim Il-sung konsoliderat makten kring sig själv och sina närmaste allierade.

Andrei Lankov har vad som får beskrivas som unika erfarenheter av Nordkorea. Lankov var en sovjetisk utbytesstudent i Pyongyang på åttiotalet. Han har därefter ägnat hela sin karriär åt att studera det koreanska samhället. Idag är han verksam som professor i historia vid Koomkinuniversitetet i Sydkoreas huvudstad Seoul.

Boken är ingenting för dig som är ”lite” intresserad av Nordkorea, utan en rätt massiv och saftig bok att sätta i sig. Det är 224 sidor fyllda med faktaspäckad text, årtal och personer. Inledningsvis kände jag mig rätt matt över att ta mig an boken, men allt eftersom så sugs jag in Lankovs historiebeskrivning och blir alltmer fascinerad. För mitt i all fakta ryms ett stort mått av spänning.

Tack vare ett idogt grävande i arkiv och med hjälp av intervjuer lyckas Lankov beskriva det maktspel som förde Kim Il-sung till makten. Det är en berättelse som rymmer lika med fascination som vilken fiktiv roman som helst. Framför allt sista kapitlet som tar upp augustikuppen 1956, då ett antal höga politiker i regimen försökte avsätta Kim, är oerhört läsvärt.

LÄS MER:  Underhållande djupdykning i nordkoreansk film

Andrei Lankov
Andrei Lankov
Jag kan inte annat än imponeras av Lankovs arbete. Det ligger många timmar research för att få ihop all den information som trängs mellan pärmarna. Samtidigt lyckas han att berätta sin historia utan att jag tappar intresset.

Detta är en bok jag kan rekommendera starkt för dig som har ett stort Nordkoreaintresse eller som är intresserad av vår nutidshistoria. Om du inte känner dig som en riktig ”nordkorea-nerd” kan jag istället rekommendera Lankovs bok North of the DMZ.

Köp boken:
Adlibris: From Stalin to Kim Il Sung
Bokus: From Stalin to Kim Il Sung

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*