En amerikanserad och militariserad betraktelse av Nordkorea

Boken ”Living The Juche Lie” är skriven av den pensionerande amerikanske marinofficeren James G. Zumwalt. Han har en lång militär erfarenhet bakom sig, med tjänstgöring i Vietnamkriget, vid invasionen av Panama (1989) liksom i Kuwaitkriget (1990-1991). Efter pensionen har han gjort sig känd som föreläsare och författare, främst med inriktning mot utrikespolitik och försvarsfrågor.

I ”Living the Juche Lie” ger Zumwalt en personlig betraktelse över Nordkorea. Med personlig menar jag i detta fallet att Zumwalts bakgrund verkligen påverkar hans sett att skriva och det sätt på vilket han betraktar Nordkorea. Det är en väldigt amerikaniserad och militariserad version av det slutna landet som målas upp.

James G. Zumwalt
James G. Zumwalt

När jag först fick denna bok i min hand hade jag förhoppningen om att få läsa en bok som skulle fördjupa mina kunskaper i den nordkoreanska statsideologin, juche. Men det stod tidigt klart att författaren James G. Zumwalt inte haft ambitionen att djupare belysa jucheideologin, dess bakgrund och dess intentioner, utan att han istället har skrivit ihop ett debattinlägg som enbart svartmålar Nordkorea och framför allt det nordkoreanska ledarskapet.

Nu tycker jag i och för sig att huvuddelen av kritiken äger sin riktighet. Nordkorea är ett land som förtrycker stora delar av sin befolkning och som historiskt hellre satsat pengar på att utveckla kärnvapen än på att lägga mat på nordkoreanernas tallrikar. Men jag uppfattar kritiken i Zumwalts bok som väldigt onyanserad och på gränsen till plump, vilket jag tycker sänker trovärdigheten.

Låt mig ge två konkreta exempel på vad jag menar med plumpt. I ett stycke om den nordkoreanska svälten kan han inte låta bli att göra sig lustig över Kim Jong-uns övervikt. I ett annat stycke om den nordkoreanska armén kommenterar han soldaters längd genom att nedsättande och raljerande kalla dem för Hobbitar.

LÄS MER:  Ett berättade som träffar som ett slag i magen

Jag hade hellre sett ett mer gediget bakgrundsarbete. Till exempel hade han kunnat förklara jucheideologin utifrån ett historiskt perspektiv och åtminstone kommentera den uppenbara kopplingen tillbaka till konfucianismen.

Nu blir det mest ett berättande bestående av lite lösrykta anekdoter. Istället för att ge en grundlig historisk redogörelse, väljer Zumwalt att till exempel göra sig rolig över flaggstångstävlingen mellan Nordkorea och Sydkorea.

Fördelen med Zumwalts sätt att skriva är att boken bjuder på rapp läsning, som i stora stycken är ganska underhållande. Det är korta kapitel, som sällan sträcker sig över fler än tre glest befolkade sidor. Men snabbhet har ett pris och i detta fallet är det ett relativt fattigt och urvattnat innehåll.

Men Zumwalt är inte bara onyanserad i sin beskrivning av Nordkoreanerna. Lösningen på problemet Nordkorea är, enligt författaren, i princip bara en militär insats. Med tanke på Zumwalts bakgrund kanske inte detta är förvånande, men jag blir ändå överraskad av övertonerna. Inte minst i hans fördömande av sydkoreanerna i allmänhet och de unga sydkoreanerna i synnerhet. De är enligt Zumwalt mer intresserade av sina snygga kläder och sin fantastiska hemelektronik, och vill inte offra sin bekväma tillvaro för att rädda Nordkorea. Zumwalt menar att sydkoreanerna sviker alla koreaner genom att inte vara beredda att dö för en enad koreansk halvö.

Med tanke på Zumwalts bakgrund kan jag förstå hans besvikelse över bristande patriotism, men samtidigt har jag förståelse för att en ung sydkoreansk generation tvekar inför att gå in i ett krig med grannen i norr.

Vad tycker jag då om med boken? Jo, några saker gav mig faktiskt behållning. Jag ska ge två exempel. Boken är utgiven 2012 och det är väldigt intressant att få ta del av de tankar som Zumwalt (och övriga världen) har kring den nye ledare Kim Jong-un, nu när vi har facit i hand. Zumwalt är ganska (milt uttryckt) pessimistiskt kring den tredje generationen Kim och här blir författaren onekligen sannspådd.

LÄS MER:  Faktaspäckat, men samtidigt både fascinerande och spännande

Jag uppskattar också hans resonemang kring likheter och skillnader mellan Nordkorea och Rumänien. När Ceasuceso försökte forma sitt Rumänien och sitt ledarskap, gjorde han det med inspiration av Kim Il-sungs Nordkorea. Varför valde Rumänien att göra uppror, men nordkoreanerna fortfarande fogar sig i den nordkoreanska diktaturen? Här ger Zumwalt trovärdig svar och teorier. I detta resonemang lyckas ha faktiskt skapa det djup som jag saknar i övriga delar av boken.

Men nej, som helhet är detta en bok som har jag svårt att rekommendera. Den funkar för dig som vill få en inblick i hur en amerikansk militär syn på Nordkorea ser ut, men om du söker fördjupande och opartisk information om Nordkorea bör du leta på andra ställen i bokhyllan.

Köp boken:
Adlibris: Living the Juche Lie (Häftad)
Bokus: Living the Juche Lie (häftad)

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*