Misslyckat försök att beskriva en nordkoreansk väckelse

Idag kan det vara svårt att förstå hur betydande kristendomen var i Korea i början av 1900-talet. Det beräknas att var femte Korean i Pyongyang då var kristen och staden kallades till och med för ”Österns Jerusalem”.

Att läget ser annorlunda ut idag får betraktas som en underdrift med tanke på att Nordkorea toppar organisationen World Watchs lista över vilka länder som det är farligast att leva som kristen i. Enligt organisationen överträffar den nordkoreanska regimen såväl muslimska Afghanistan som Saudiarabien när det gäller hårdför behandling av kristna.

Den katolska kyrka i Pyongyang
Den katolska kyrka i Pyongyang
Den nordkoreanska konstitutionen tillförsäkrar sina medborgare full religionsfrihet, men i praktiken men de flesta bedömare att denna försäkran inte är så mycket värd. Utländska turister får ofta möjlighet att besöka den protestantiska eller den katolska kyrkan i huvudstaden i Pyongyang. Dessa visas upp som exempel på att det visst går att praktisera sin religion i Nordkorea. Men många besökarna upplever kyrkorna och dess församlingar som kulisser, uppbyggda för att lura turister.

Men trots den rapporterade hårda förföljelsen av kristna finns det änddock nordkoreaner som, dolt för regimen, sägs praktisera sin religion. Men hur många är de och hur gör de för att kunna utöva kristendomen? Det är dessa frågor som boken ”Gud är inte död” försöker att besvara.

Boken är skriven av Luther Martin och Eugene Bach, som är knutna till den evangeliska organisationen Back To Jerusalem, som främst arbetar med att sprida kristendomen i Kina. Den svenska översättningen, som jag har läst, ges ut av organisationen Ljus i Öster. Organisationen beskriver sig som ”en allkristen mission” och som arbetar att nå ”onådda folkgrupper” i framförallt forna Sovjetunionen, Turkiet, Kina och Mongoliet.

LÄS MER:  Anklagelser om brott mot mänskligheten

I grunden är detta en viktig bok, med en rad intressanta frågeställningar. Den skulle kunna ge en bra bild av vardagen i det nordkoreanska samhället och en beskrivning av läget för religionsfriheten i landet. Den vill beskriva väckelsen i början av 1900-talet och och situationen för kristna i Nordkorea idag. Dessvärre upplever jag inte att boken tar denna ansats på allvar, utan boken handlar mer om den kristna tron som sådan och vilka möjligheter den hade gett nordkoreanerna om de bara gavs tillfälle att möta Jesus. Det blir i många texter mer en predikan än en faktabaserad redogörelse för det faktiska läget.

Med tanke på de organisationer som ligger bakom boken är det kanske inte konstigt att boken får denna prägel, men jag tycker ändå det är synd. Det är som sagt ett viktigt ämne som slarvas bort lite. För vissa passager är bra i boken, till exempel om den tidiga evangeliska historien på koreahalvön och de försök som görs för att nå kristna inne i Nordkorea. Men alltför ofta utmynnar dessa resonemang i hänvisningar till gud storhet.

I de fall där det saknas fakta, vilket i all rapportering om Nordkorea är vanligt förekommande, ges stor utrymme till spekulationer vilket jag tycker minskar bokens trovärdighet. Detta gäller inte minst spekulationerna antalet kristna i landet som jag upplever som överdrivna. Boken driver tesen att det spirar en kristen väckelse i Nordkorea idag, men jag upplever inte författarna lyckas bevisa denna tes. Bevisen utgörs av enstaka vittnesmål från nordkoreanska flyktingar och vissa kontakter vid den kinesiska gränsen mot Nordkorea.

Tyvärr tycker jag också att boken saknar en riktigt röd tråd och jag upplever bokens upplägg som väldigt rörigt och fylld av onödiga upprepningar.

LÄS MER:  Nordkoreansk student uppges kidnappad i Paris

Köp Boken:
Ljus i Öster: Gud är inte död – inte ens i Nordkorea

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

2 kommentarer

  1. Mycket intressant, eller skulle Lina bara det. Religionen är central för att fatta vad som ”makes NK tick at all…”

    • Ja, frågan är väldigt intressant och precis som du säger är religionen viktig för att förstå Nordkorea. Just därför var den bok en besvikelse för mig.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*