Kina kritiserar USA och Japan för ökad spänning

Hua Chunying, talesperson för Kinas utrikesministerium.
Hua Chunying, talesperson för Kinas utrikesministerium.

Kina varnar för att spänningarna på den koreanska halvön har nått en ”brytpunkt” efter att Nordkorea under tisdagen avfyrat en missil som flugit över det japanska fastlandet. Men Kina menar också att USA och Sydkorea är delvis skyldiga.

Hua Chunying, talesperson för Kinas utrikesministerium, uppmanade under en presskonferens på tisdagen alla sidor att undvika provokationer och upprepade Pekings uppmaning till Nordkorea att sluta med sina missiluppskjutning mot ett stopp i Sydkoreas och USA:s gemensamma militärövningar.

Hua menar att situationen nu håller på att eskalera till en kris, men säger också att det nu också finns en möjlighet att återuppta fredssamtal.

-Vi hoppas att alla berörda parter kan överväga hur vi kan trappa ned situationen på halvön och uppnå fred och stabilitet på halvön, lade hon till under presskonferensen.

I Japan ljöd sirener tidig på tisdagen för att varna de medborgare som fanns i närheten av missilens flygbana. Myndigheterna skickade också ut varningar via SMS.

USA och Sydkorea inledde under förra veckan sina årliga gemensamma militära övningar. Kina har motsatt sig övningarna, vilka ses som en skarp provokation av Nordkorea, som menar att övningarna är förberedelse på att invadera landet. Nordkorea har historiskt svarat på övningarna genom militära motåtgärder.

Hus menade att USA och Sydkorea genom sina övningar har ökat den militära pressen på Nordkorea.

-Känner de sig närmare en fredlig lösning på konflikten efter alla dessa omgångar och onda cykler? frågade sig Hua Chunying under presskonferensen. Fakta visar att press och sanktioner inte kan lösa situationen i grunden.

Kina har tidigare ställt sig bakom sanktionerna mot Nordkorea, men har samtidigt efterfrågat nya fredssamtal.

LÄS MER:  Ny nordkoreansk missiluppskjutning över Japan

Källa:
Channel News Asia: China says North Korea tensions reached ’tipping point’

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*