Kritik mot Nordkoreanskt deltagande i den olympiska damfotbollsturneringen

Det nordkoreanska damfotbollslandslaget vid VM i Tyskland 2011.
Det nordkoreanska damfotbollslandslaget vid VM i Tyskland 2011.
Vid fotbolls-VM i Tyskland 2011 testades fem koreanska kvinnliga spelare positivt för steroider, vilket ledde till den största skandalen i en större fotbollsturnering på sjutton år. Skandalen ledde till att Internationella Fotbollsförbundet (FIFA) beslutade att Nordkorea skulle stängas av från att delta vid nästa VM som går av stapeln i Kanada om tre år, 2015.

Trots FIFA:s beslut har Internationella Olympiska Kommittén (IOK) och Internationella Antidopningsbyrån (WADA) beslutat att Nordkorea får ställa upp i damfotbollsturneringen i de olympiska spelen i London senare i år.

Beslutet har retat upp Australiens förbundskapten Tom Sermanni som är starkt kritisk till att Nordkorea först fick delta i kvalet till OS och framför allt att laget nu tillåts att delta. Australien slutade trea i kvalet bakom Japan och Nordkorea och missar därmed den olympiska turneringen. Sermanni är också kritisk till att det inte utfördes några dopningstester under kvalet.

– Vid alla andra turneringar som vi deltagit vid, särskilt officiella turneringar, har det förekommit dopningstester. Så den här gången valde de inte bara att inte vidta några åtgärder (mot Nordkorea, red anm.), de tyckte inte ens det var värt att göra några tester. Det är ett understatement att säga att vi är besvikna, sade Tom Sermanni till japansk media.

Japans förbundskapten Norio Sasaki fick också svara på frågor om Nordkorea och deras deltagande vid OS.

– De (Nordkorea, red anm.) har fått möjligheten att kvalificera sig till OS, men de kommer inte kunna spela i nästa VM. Detta är nu bestämt och nu är det så det är. Men jag gissar att det är till vår fördel att de inte kommer att kunna kvalificera sig till nästa VM, sade Sasaki.

LÄS MER:  USA menar att Kina kan ha assisterat i det nordkoreanska missilprogrammet

I samband med skandalen så skyllde Nordkorea de fem positiva dopningsproven på traditionell medicin som skulle ha använts efter att ett antal spelare blivit träffade av blixten.

Källa:
The Japan Times: North Korean Olympic soccer berth angers Australia coach

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*