Utrikesministern i hårt angrepp mot USA

Nordkoreas utrikesminister Pak Ui Chun.
Nordkoreas utrikesminister Pak Ui Chun.
Vid en pressträff under det pågående mötet mellan ASEAN-länderna i Kambodja slog den nordkoreanske utrikesministern Pak Ui Chun fast att det finns ett ständigt pågående kärnvapenhot från USA mot Nordkorea, då ”USA har som mål att eliminera den politiska ideologi och det politiska system som vårt folk är ämnat för”. Ui Chun sade också att Nordkorea kommer att använda sitt ”fredliga rymdprogram” för att ”utforska och utnyttja yttre rymden för att utveckla atomenergi för fredliga ändamål”.

Den nordkoreanske utrikesministern riktade också skarp kritik mot USA och Sydkorea för att länderna vid en militärövning ska ha använt den nordkoreanska flaggan som en måltavla och menade att detta var en tydlig demonstration av ländernas fientlighet mot Nordkorea.

Uttalandena kom samma dag som representanter för USA, Japan och Sydkorea träffades för överläggningar om ländernas förhållanden med Nordkorea och Kina. Med anledning av Pak Ui Chuns uttalande sade de tre länderna i ett gemensamt uttalande att ”varje provokation från Nordkorea kommer att bemötas med ett resolut och koordinerat svar från det internationella samfundet.”

Källa:
The Telegraph: North Korea says it needs weaponry to defend against US nuclear threat

LÄS MER:  Ny kinesisk ledare, men samma politik?
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*