En spännande och god introduktion till Nordkorea

Jag måste erkänna att jag har lite svårt att hålla mig neutral till Lovisa Lamms bok Ambassaden i paradiset (Norstedts förlag, 2012) då jag för alltid kommer att förknippa den med min första (och hittills enda) resa till Nordkorea. Den blev därmed mer än bara en bok och utgör en del av mitt livs kanske största äventyr.

Med ovanstående sagt kan jag bara konstatera att jag tyckte väldigt mycket om boken. Egentligen av två skäl. För det första ger den en mycket god introduktion till landet Nordkorea. Lamm beskriver platser och personer hon möter och målar upp en bild som verkligen speglar hur detta land är och fungerar. På näthinnan fastnar särskilt den forne gränsvakten Kim, som numera bor i Sverige. Hans berättelse om hur han hjälpte en familj över gränsen till Kina och ur familjen åkte fast, skickades tillbaka till Nordkorea, tvingades att ange Kim och därefter sköts med nackskott.

För det andra innehåller boken en rad spännande och intressanta historier. Jag tänker särskilt på historien om de svenska eskortflickorna som flögs in till Pyongyang och om de svenska umbäranden i gruvsatsningen i Musan i nordöstra Nordkorea. Historierna i boken är samtidigt både roliga och skrämmande, då de både speglar det absurda i det nordkoreanska systemet samtidigt som de speglar det tragiska öde som drabbat det nordkoreanske folket.

Utan tvekan har Elisabeth Lamm gjort ett mycket ambitiöst researcharbete med boken och hon lyckas mycket väl att knyta ihop alla trådar, även om det ibland blir lite rörigt.

Köplänk:
Adlibris: Ambassaden i Paradiset

LÄS MER:  Svagaste boken i serien om inspektör O
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*