Amerikansk turist frigiven från Nordkorea

En amerikansk turist som arresterades i Nordkorea i maj efter att ha lämnat kvar en bibel på sitt hotell har nu släpptes under tisdagen och är enligt amerikanska myndigheter på väg hem till USA.

Jeffrey Fowle, en 56-årig trebarnspappa från Ohio, flögs ut från Nordkorea i ett amerikanskt militärplan till en flottbas i Guam, där han undersökts av läkare. Det är fortfarande oklart när han reser vidare.

Som villkor för frigivningen krävde Nordkorea att USA löste transporten inom en viss tidshorisont. Josh Earnest, talesperson för Vita huset, ville dock inte gå in på fler detaljer kring hur mycket tid amerikanerna fick eller vilka övriga ansträgningar man gjort från amerikanskt håll.

-Vi välkomnar Nordkoreas beslut att frige honom, sade Earnest. Detta är en positivt beslut av Nordkorea, men vi är fortsatt fokuserade på frihetsberövandet av Kenneth Bae och Matthew Miller och uppmanar återigen Nordkorea att omedelbart frige dem. Den amerikanska regeringen kommer fortsätta att aktivt arbeta för deras fall.

Kenneth Bae, en amerikansk researrangör, har varit frihetsberövad i Nordkorea i snart två år. Han dömdes till 15 års straffarbete för religiösa aktiviteter syftandes till att underminera den nordkoreanska regimen.

Matthew Miller, en 24-årig amerikan, arresterades i april. Han står anklagad för försök till spionage och dömdes nyligen till sex års fängelse. Han påstås ha rivit sönder sitt turistvisum när han kommit in i landet och sökt asyl.

Josh Earnest ville under pressträffen inte lämna någon information om huruvida USA hade skickat tjänstemän till Pyongyang. Han valde dock att prisa de svenska myndigheterna för deras ansträngningar för att få Fowle fri. Då USA saknar diplomatiska förbindelser med Nordkorea är det Sverige som bistår USA avseende diplomatiska frågor mellan länderna.

LÄS MER:  Tätare band mellan Kina och Sydkorea

Frigivningen av Fowle kommer en månad efter att alla tre fängslade amerikaner intervjuats av AP och CNN. I intervjun med CNN, vilken övervakades av Nordkoreanska tjänstmän, sade Fowle att han inte hade något att klaga på avseende hur han behandlats under sin tid i nordkoreanskt fängelse.

-Det är en brottslig handling och ett brott mot reglerna för tursiter, sade Fowle med anledning av den kvarlämnade bibeln. Jag har erkänt mig skyldig inför myndigheterna, skrivit under ett uttalande om min skuld, och bett om förlåtelse hos Nordkoreas folk och regering.

För Nordkorea, som står under hårda internationella sanktioner, är turister en viktig källa till hårdvaluta. Besökare hålls inom stränga ramar och eskorteras mellan monument som prisar den styrande familjen Kim, men hålls i övrigt isolerade från lokalbefolkningen (läs gärna om min resa till Nordkorea).

Källa:
Washington Post: American detainee Jeffrey Fowle released by North Korea, taken to U.S. base in Guam
Yonhap: American citizen released from N. Korea
Svenska Dagbladet: Amerikan släppt från Nordkorea

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*