Antydan om ekonomiska reformer i toppmöte med Kina

Wang Jiarui (sjätte från vänster) möter Nordkoreas ledare Kim Jong Un (till höger om Jiarui).
Wang Jiarui (sjätte från vänster) möter Nordkoreas ledare Kim Jong Un (till höger om Jiarui).
Nordkoreas ledare Kim Jong Un har träffade under fredagen Wang Jiarui, chef för det kinesiska kommunistpartiets avdelning för internationella kontakter, i huvudstaden Pyongyang. Jong Un har tidigare träffat utländska delegationer tillsammans med sin far Kim Jong Il, men detta var första gången som han själv tog emot en utländsk dignitär.

I ett uttalande av Kim Jong Un från toppmötet finns antydningar om ekonomiska reformer: ”Målet som Koreas arbetareparti strävar emot är att utveckla ekonomin och förbättra levnadsvillkoren, så att det koreanska folket kan leva lyckliga och civiliserade liv.”

Wang Jiarui ska efter toppmötet ha sagt att Kinas regering och landets kommunistiska parti orubbligen kommer att hålla fast vi sin hållning att främja det traditionellt goda förhållandet mellan Kina och Nordkorea.

Källor:
KBS: NK Leader Stresses Public Happiness in Talks with China
Reuters: North Korea’s Kim tells China, economy a priority

LÄS MER:  Kina manar till lugn efter Nordkoreas missiluppskjutning
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*