Australiensisk missionär fängslad i Nordkorea

En missionär från Australien har blivit arresterad i Nordkoreas huvudstad Pyongyang. Den sjuttiofemårige John Short reste med en turistgrupp när han blev arresterad. Han förhördes först på sitt hotell dagen efter ankomsten till landet och arresterades därefter. Han ska ha haft med sig litteratur och kristna broschyrer på koreanska i bagaget, men det är oklart om detta var orsaken till arresteringen. Uppgifterna kommer från Shorts fru Karen, som nu väntar oroligt hemma på sin man.

-Han är modig, det är hans karaktär, säger hans fru Karen Short till nyhetsbyrån Reuters. Det är lite traumatiskt. Det har gått 48 timmar och han är fortfarande kvar där.

Då Australien inte har någon ambassad i Nordkorea sköts all kommunikation genom Australiens ambassad i Seoul och Sveriges ambassad i Pyongyang.

John Short har bott femtio år i Hong Kong. Han började besöka Kina efter Mao Zedongs död 1976. Där har han gripits ett flertal gånger för att ha missionerat. Han förbjöds att komma tillbaka till Kina efter att han gripits 1996. Myndigheterna valde dock att låta honom resa in i Kina igen och han har därefter gripits ett flertal gånger till för att ha protesterat mot behandlingen av kinesiska kristna.

Detta är Shorts andra resa till Nordkorea, så hans fru menar att han visste vad han gav sig in på.

-Det var en risk. Han visste det också, men om du vet vad du måste göra, så gör du det, säger Karen Short.

Källor:
The guardian: Australian missionary, 75, arrested in North Korea
http://abcnews.go.com/International/t/story/family-australian-man-detained-north-korea-22575738
NK News: Australian man arrested in North Korea for Missionary Activities

LÄS MER:  Nordkorea erkänner fartygsolycka

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*