Båda sidor höjer beredskapen

Sydkoreas president Park Geun-hye vid ett besök på en sydkoreansk militäranläggning.
Sydkoreas president Park Geun-hye vid ett besök på en sydkoreansk militäranläggning.

Spänningen på Koreahalvön stiger allt mer och nu förbereds militären på båda sidorna om gränsen för krigshandlingar från den andra sidan. Under fredagen meddelade den sydkoreanske presidenten Park Geun-hye att hon beordrat sin armé att svara grundligt och strängt mot vad hon betecknar som nordkoreanska provokationer. Parks utspel kommer efter att Nordkorea hotat med militära handlingar som svar på Sydkoreas propagandakampanj gentemot Nordkorea.

-Vi kan aldrig tolerera några nordkoreanska provokationer som kan äventyra säkerheten för våra soldater och befolkning, sade Park Geun-hye vid ett besök vid ett armehögkvarter i närheten av Sydkoreas huvudstad Seoul.

Sydkorea genomför just nu en kampanj under vilken man använder stora högtalare för att sprida propaganda gentemot regimen i Pyongyang över gränsen till Nordkorea. Kampanjen startade den 10 augusti, som svar på en minolycka då två sydkoreanska soldater skadades och som Sydkorea ser Nordkorea som ansvariga för. Även om ljudet inte når till huvudstaden Pyongyang kan det höras en bra bit in i Nordkorea. Kampanjen har skapat stor ilska i Nordkorea och landet har givit Sydkorea 48 timmar på sig att avsluta sin psykologiska krigsföring och montera ned högtalarna. Om ultimatumet inte följs hotar Nordkorea med ”en kraftig militär åtgärd”.

Sydkorea har förkastat Nordkoreas krav och nu stiger fruktan för nya militära skärmytslingar, liknande de beskjutningar över gränsen som skedde igår. Från sydkoreanskt håll säger man sig vara beredd att besvara alla sådan handlingar från nordsidan och att ”Nordkorea [då] få får ta på sig ansvaret för alla sådana vedergällningar”.

Från Nordkorea meddelas att ledaren Kim Jong-un har beordrat trupperna vid gränsen att inta högsta stridsberedskap från klockan 1700 på fredageftermiddagen lokal tid.

LÄS MER:  Sydkorea fördömer

Sydkorea genomför nu åtgärder för stärka säkerheten för de sydkoreaner som tillfälligt befinner sig i Nordkorea. Man tillåter till exempel inte längre sina medborgare att åka över gränsen till det gemensamma industriområdet i Kaesong.

Källa:
Yonhap: Park orders military to sternly deal with any N. Korean provocations

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*