Berättande utan spänning och känsla

Jag har läst och recenserat Böcker om avhoppare om nordkoreanska avhoppare. Det tycks också finnas ett stort sug på bokmarknaden om dessa ofta dramatiska berättelser om hur nordkoreaner, med risk för sitt och andras liv, väljer att krossa gränsen mot Kina på jakt efter ett nytt liv.

De flesta av dessa böcker följer också samma form. Den första tredjedelen beskriver livet i Nordkorea, som berättas med mycket värme, nostalgi och kärlek till sitt tidigare hemland. Den andra tredjedelen berättar om hur livet vänder, umbäranden blir allt svårare och där flykten till slut blir den enda utvägen för överlevnad. Den sista tredjedelen blir sedan en berättelse om den den dramatiska flykten, men också en berättelse om svårigheterna att anpassa sig till livet i frihet.

Joseph Kim
Joseph Kim
Boken ”Under the Same Sky” av Joseph Kim, skriven med hjälp av den amerikanske författaren och journalisten Stephan Talty, följer till stora delar denna mall, även om tyngdpunkten i boken ligger på den första tredjedelen, det vill säga berättelsen från Nordkorea, som upptar 200 av de knappa 275 sidorna.

Kwang Jin-Kim bor med sin familj i den nordkoreanska staden Hoeryong i den nordöstra delen av Nordkorea. Utöver sin mamma och pappa består familjen av Kims system Bong Sook. Relationen mellan den äldre systern och Kim är väldigt speciell och hon beskrivs mycket kärleksfullt som en ung kvinna som är beredd att offra allt för sin yngre bror. Livet i Hoeryong går sin gilla gång och Kim trivs med sitt liv tillsammans med vänner och familj.

Men när Kim är i femårsåldern vänder livet och katastrofen kommer allt närmare för varje dags som går. Den stora svälten som drabbar Nordkorea under senare hälften av 1990-talet slår till med full kraft och försätter familjen i en desperat situation, utan möjlighet att sätta tillräckligt med mat på bordet. I sina försök att överleva söker de upp nära släktingar, avlägsna släktingar och vänner för att klara dagen. Men situationen blir allt värre och till slut lämnas Kim ensam på gatan, utan vare sig familj eller tak över huvud. Ett liv som gatubarn tar vid, men efter ett plötsligt infall hamnar han i Kina och till slut i USA.

LÄS MER:  Håller sin läsare i ett hårt grepp

Kims historia är utan tvekan stark och väl värd att berätta, men tyvärr tycker jag att historien förtjänar en bättre paketering än den får i ”Under the Same Sky”. Jag tycker faktiskt att detta är en ganska dålig bok. Det är framför allt tre saker som jag upplever sänker min läsupplevelse.

För det första består boken av rad händelser som staplas på varandra. Min bild är att det inte skett någon form av urval, utan att allt som Kim kommer ihåg pressas in mellan pärmarna. Det är inte alltid som dessa minnen för handlingen framåt eller egentligen tillför något i övrigt. Boken skulle mått mycket bättre av att författaren valt ut vissa episoder och broderat ut texten däremellan.

För det andra saknas känsla i texten och berättelsen. Kanske är detta en konsekvens av det staplande av händelser som jag beskrev ovan. Det är nästan som om det saknas utrymme för att fördjupa beskrivningarna av personerna som Kim möter, vad Kim tänker och känner under alla sina umbäranden eller beskrivningar av de miljöer han rör sig i. Jag saknar nästan helt texter om smaker och lukter som skulle lyft berättelsen. Det blir väldigt stelt och det finns inget som suger läsaren till sig.

Tyvärr gör också detta att det aldrig blir riktigt spännande. Inte minst för att de korta texterna gör att allt tycks gå så lätt. Då andra böcker skapar ändlös spänning när huvudpersonen passerar den kinesiska gränsen, trippar Kim över lika lätt som du byter avdelning på ett varuhus. Trist, för här finns självklart stoff till en spännande berättelse. På samma sätt slarvas hans första tid i Kina bort alldeles för lätt.

LÄS MER:  Unik skildring av nordkoreanskt vardagsliv

För det tredje känner jag inget för huvudpersonen. Trots 275 sidor lär jag aldrig känna Kim och trots allt det svåra han går igenom så bryr jag mig liksom inte om hur det ska gå. Jag tror det beror på berättartekniken, men också på det sätt som Kim beskrivs. Jag upplever honom som självisk och som gärna utnyttjar gärna andras godhet. Han kan i ett stycke beskriva hur god någon är och hur tacksam han är mot denna någon, för att i nästa mening dra.

Nej, om du vill läsa en bok av och om nordkoreanska avhoppare ska du välja en annan bok än ”Under the Same Sky.” För dig rekommenderar jag hellre The Girl with the Seven Names eller The Aquariums of Pyongyang.

Köp boken:
Adlibris: Under the Same Sky (Inbunden)
Bokus: Under the Same Sky (Inbunden)
Bokus: Under the Same Sky (E-bok)
Bokus: Under the Same Sky (Häftad)

Detta kanske också intresserar dig

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*