Både och om Nordkorea

”Bilder från Nordkorea” är egentligen inte en bok. Det är två böcker som tryckts in mellan samma pärmar. Efter att ha läst boken, kan jag konstatera att detta både är bokens bästa och sämsta sida. Jag återkommer till detta.

Första delen utgörs av Villy Bergströms anteckningar från sina två resor till Nordkorea, i huvudsak den han genomförde 1971. Den ger en utmärkt inblick i detta, på den tiden i än större utsträckning än idag, stängda och slutna land. Anekdoterna är många och lämnar en hel del leenden på läsarens läppar. Det är intressant att följa gruppen och höra hur deras inhemska guider försöker att övertyga dem om landets och ledarnas storhet och enaståendehet. Jag roas också av att få följa hur deras frustration över propaganda och uteblivna besök tilltar alltmer under resans gång. Likaså är det intressant att få en inblick i hur detta socialistiska modelland byggs upp från grunden till det som är tänkt att bli en kommunistisk dröm.

Andra delen av boken, som är skriven av Benjamin Katzeff Silberstein, är en grundlig genomgång av Nordkorea ur ett historiskt, kulturellt och politiskt perspektiv. Här finns väldigt mycket kunskap att hämta för den intresserade. Inte minst fascineras jag över bakgrunden till och händelseförloppet under Koreakriget. Lika intressant är det också att läsa om landets väg ur den stora fattigdomen, till ett relativt välstånd för att under 1990- och 2000-talet backa rejält, med de stora svältkatastroferna som värsta resultat. Texten är inte lika lättillgänglig som reseskildringen, men är ändå skriven på ett sådant sätt att du som läsare aldrig tappar intresset.

LÄS MER:  En personlig och gripande berättelse

Vad tycker jag då om boken. Ja, som jag var inne på inledningsvis är jag, liksom boken, lite tudelad. I dess bästa stunder lyckas bokens andra mer faktaspäckade del att förklara en del av de fenomen som beskrivs och de frågetecken som väcks i bokens första del. Och de båda delarnas ansatser ger goda förutsättningar för att ge en helhetsbild av Nordkorea med en del lättillgänglig ”prosa” och en del ”tungt” faktaspäckat. Du får helt enkelt två böcker, var för sig olika med olika ansatser, till priset av en.

Men tyvärr, vilken får beskrivas som bokens sämsta sida, tycker jag inte att man på det stora hela lyckas att knyta ihop säcken. Det känns för mycket som två olika böcker som man i efterhand har försökt att knyta ihop till en helhet, men utan att anstränga sig tillräckligt mycket för att verkligen lyckas fullt ut att skapa en helhet. Jag tror att boken tjänat mer på att blanda de olika ansatserna. Detta tycker jag till exempel att Lovisa Lamm lyckats bättre med i Ambassaden i Paradiset, vilket på ett positivt sätt bidragit till en ökad dramaturgi.

Det är synd att denna divergens stör helhetsintrycket, då båda delarna är goda böcker var för sig och skulle tjänat på ett bättre samarbete.

Den stora förtjänsten ligger i den grundutbildning om Nordkorea som böckerna ger dig som läsare. Är du intresserad av Nordkorea tycker jag, även om jag inte är helt nöjd med boken, definitivt att den är värd ett inköp.

Köp boken
Adlibris: Bilder från Nordkorea

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*