Därför avrättades Jang Song-thaek

Kim Jong-un vid ett besök vid en militäranläggning.
Kim Jong-un vid ett besök vid en militäranläggning.

Efter att den tidigare så inflytelserike Jang Song-thaek avrättades den 12 december har omvärlden spekulerat i vad som kan ha orsakat att han hamnade i onåd hos Kim Jong-un. Vissa har spekulerat i om Jang förlorade en maktkamp mot mer hårdföra generaler, medan andra tror att han utmanade Kim Jong-un om posten som Nordkoreas mäktigaste. Men allt mer tyder nu på att det låg ekonomiska skäl bakom.

Enligt Nam Jae-joon, chef för det sydkoreanska kontraspionaget, ska Jang-Song-thaek ha försökt att få kontroll över lukrativa statliga verksamheter, särskilt relaterade till kol. Personer närstående till Jang ska ha överskridit sina befogenheter när de blandat sig i affärsverksamhet, vilket ska ha skapat konflikter med andra delar av den Nordkoreanska statsapparaten. Från Sydkoreanskt håll tror man att Kim Jong-un ska ha beordrat Jang att lösa konflikterna, en order som Jang ska ha avstått från att verkställa. Ett beslut som kan ha kostat honom livet.

Enligt uppgifter i japanska tidningar ska upprinnelsen till historien ha varit att Kim Jong-un beordrat två personer närstående till Jang Song-thaek att lämna över kontrollen av lukrativa affärsverksamheter till militären. De två personerna, Ri Ryong-ha och Jang Su-gil, ska inte ha gjort detta tillräckligt snabbt, vilket ska ha gjort Kim Jong-un upprörd och han ska då ha beordrat att de två skulle avrättas. Uppgifter gör också gällande att Kim Jong-un ska varit berusad när han beordrade avrättningen av de två.

Upp emot åtta personer i den inre kretsen kring Jang Song-thaek ska därefter ha avrättats, innan dess att Jang själv avrättades. Av telefonsamtal till utlandet från andra personer närstående till Jang, som avlyssnats av sydkoreansk säkerhetstjänst, har den sydkoreanska regeringen dragit slutsatsen att Jang Song-thaeks avrättning till slut blev oundviklig.

LÄS MER:  Nordkorea söker stöd hos Iran

Uppgifterna bekräftas i stort sett av en intervju med Kim Jong-ha, chefssekreterare vid det nordkoreanska regeringskansliet, i den japanska tidningen Choson Sinbo, som står den nordkoreanska regimen nära. Kim menar att Jang Song-thaek hade fått för stor kontroll över statliga verksamheter. Hans agerande ska ha försvagat Nordkoreas ekonomi och bidragit till landets ekonomiska problem. I intervjun anklagas Jang Song-thaek för att ha sålt ut landets tillgångar till ett alltför lågt pris.

-Regeringen ska nu verkställa sin funktion som ett kontrolltorn över ekonomin fullt ut, sade Kim Jong-ha och lade till att regeringen nu försöker få kontroll över alla projekt och få dem att fungera igen. Han sade också att Nordkorea ska gå mot att självständigt processa kol och andra naturtillgångar för export.

Av Kim Jong-has uttalandet kan man dra slutsatsen att regimen ogillat det ökande kinesiska inflytandet och att Jang Song-thaek, som haft ansvaret för kontakter med Kina, fick bli syndabock. Jang ska ha stått när flera av de kinesiska kontakterna och flera analytiker tror att han var relativt vänligt inställd till marknadsinriktade reformer, liknande de som genomförts i Kina.

Under de senaste åren har Nordkorea sålt gruvrättigheter till kinesiska och investerare. Som ett resultat av dessa affärer kontrollerar nu kinesiska företag en betydande del av Nordkoreas naturtillgångar. Idag går dessutom hela 88 procent av Nordkoreas export till Kina. Exporten tros vara värd omkring mellan två och tre miljarder dollar.

Källa:
Channel News Asia: North Korea’s cabinet to tighten control of economy
CNN: Did business disputes play a role in Kim Jong Un’s uncle’s execution?
RT: N. Korea’s leader ‘very drunk’ when ordering purge of uncle’s aides

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*