Donald Trump godkände hårdare sanktioner mot Nordkorea

Donald Trump skriver under ett lagförslag.
Donald Trump skriver under ett lagförslag.

USA:s president Donald Trump skrev på onsdagen under beslutet om nya sanktioner riktade mot Nordkorea, Ryssland och Iran. Det var dock en mycket tveksam president som till slut valde att skriva under lagförslaget och Trump menade bland annat lagen har ”allvarliga brister”. Att Trump till slut valde att skriva under lagen beror på det mycket starka stödet som den har i såväl representanthuset som senaten.

-Trots dessa problem, så skriver jag under förslaget för att hålla nationen enig, sade presidenten i ett uttalade från Vita Huset. Det representerar det amerikanska folkets vilja att förmå Ryssland att ta steg för att utveckla relationerna med USA. Vi hoppas på samarbetet mella våra två nationer om globala frågor, så att dessa sanktioner inte kommer att vara nödvändiga.

De nya sanktionerna är ett svar på anklagelserna mot Ryssland om att ha blandat sig i förra årets presidentval, anklagelser som Trump förnekat. Lagen innebär också att presidenten ensidigt inte kan upphäva de nu gällande sanktionerna mot Ryssland.

-Lagförslaget är fortfarande allvarligt bristfälligt, särksilt eftersom det inkräktar på den exekutiva makten möjlightere att förhandla, sade Trump. Genom att begränsa chefens flexibilitet, så gör detta lagförlag det svårare för USA att göra bra aval för det amerikanska folket, och kommer att driva Kina, Ryssland och Nordkorea närmare varandra.

När det gällde Nordkorea menade Trump att den nya laget sänder ett tydligt budskap till dessa nationer att det amerikanske folket ”inte kommer att tolerera deras farliga och destabilitsernade beteende”. Han tillade att ”USA kommer att fortsätta att arbeta nära med våra vänner och allierade för att hålla kolla på dessa länders elaka aktiviteter.

LÄS MER:  Nordkoreansk övning nära gränsen

Sanktionerna riktade mot Nordkorea har fokus på det som förser landet med råolja och andra produkter som hjälper landet med sitt kärnvapen- och missilprogram. Detta blir det första straffen riktade mot Pyongyang efter de två prvskjutningar som Nordkorea genomfört under sommaren. Den nya lagen förbjuder fartyg ägda av nordkoreanska myndigheter eller andra länder som uppfyller FN:s säkerhetsråds resolutioner från att angöra amerikanska hamnar och förbjuder varor producerade av nordkoreanskt tvångsarbete från att komma in i USA.

Ryssland har svarat på de nya sanktionerna genom att reducera antalet tillåtna tjänstemän på USA:s diplomatiska beskickningar i landet.

-Jag byggde ett fantastiskt företag värt många miljarder dollar. Det är en av anledningarna till att jag valde, sade Trump. Som president kan jag göra mycket bättre avtal med andra länder än kongressen.

Från Nordkoreanskt kommer relativt försiktiga kommentarer och det är tydligt att Nordkoreas kommentarer syftar till att ge en bild av att de tre länderna har en gemensam fiende i USA. I kommentarerna från Nordkoreas utrikesministerium hänvisar man också till den kritik som framförts mot sanktionerna av flera länder, bland annat Tyskland, även om denna kritik rör de hårdare sanktionerna mot Ryssland.

I uttalandet från Nordkoreanska utrikesministeriet sades bland annat att ”Världen får inte tolerera detta skandalösa uppträndande från USA som hotar suveräna stationer med sanktioner närsom det passar fullföljande av landets exklusiva intresse.” Nordkorea menar att de ny sanktionerna enbart syftar till att stärka USA:s position i Stilla Havsområdet och landet ”vilda dröm om att dominera hela världen”. Men Nordkorea menar att USA:s agerande enbart stärker den nordkoreanska viljan att bygga upp ”en stark socialistiskt nation”.

LÄS MER:  Nordkorea hotar med fler provskjutningar

-USA borde vakna upp till realiteten att Nordkoreas samlade styrka och strategiska position har nått en ny höjdpunkt och agera med diskretion, avslutade det nordkoreanska uttalandet.

Källor:
Yonhap: Trump signs N. Korea, Russia, Iran sanctions into law
KCNA Watch: U.S. Sanctions Racket Being Subject to Condemnation from World: FM Spokesman

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*