En oerhört spännande bladvändare

Under de senaste åren har det kommit flera böcker om nordkoreaners flykt ur det stängda landet. Två av de mest uppmärksammade har varit The Aquariums of Pyongyang och Flykten från Läger 14. Dessa har på ett mycket bra sätt beskrivit förhållandena i Nordkorea, men ur olika perspektiv. Den förstnämnda boken beskrev en koreansk familj som flyttar från Japan till Nordkorea för att vara med och bygga det kommunistiska paradiset, men som hamnar i onåd och skickas till fångläger. Den andra boken berättar om Shin Dong-huyk som föds och lever sina först 23 år i ett nordkoreanskt fångläger, men, när han får kunskap om omvärlden, bestämmer sig för att fly.

Frågan jag ställde mig när jag började att läsa ”Dear Leader” av Jang Jin-Sung var om vi verkligen behövde ytterligare en bok om en nordkoreansk flykt. Svaret efter drygt 320 sidor är Ja. Jangs bok bidrar med ytterligare ett perspektiv. I motsatts till de två ovan nämnda böckerna tillhörde Jang Nordkoreas elit och ingår till och med i den krets kring ledaren Kim Jong-il som beskrivs som ”the admitted”.

Jang Jin-sung
Jang Jin-sung

Jang Jin-Sung, uppvuxen i Sariwon, är poet och hamnar, efter avslutad utbildning, på den del av Nordkoreanska arbetarpartiet som arbetar med propaganda gentemot Sydkorea. Hans uppgift är att skriva hyllningstexter om Nordkorea och dessa ledarskap. Jang är framgångsrik och får till och med personlig uppskattning av Kim Jong-Il.

För att kunna skriva på ett ”sydkoreanskt” sätt får Jang och hans kollegor tillgång till böcker och tidningar från Sydkorea, men också från västvärlden, som är strängt förbjudet för vanliga nordkoreaner att ta del av. Texterna, framför allt dikter av Lord Byron, gör att att Jang Jin-Sung får upp ögonen för den lögn kring Nordkoreas framgångssaga som han själv är med att bygga upp. När han, under den svåra svälten på 1990-talet, återvänder till sin hemstad Sariwon och ser de svåra umbäranden hans familj och tidigare vänner lever under, långt ifrån den priviligierade vardag han själv lever under i Pyongyang, inser han att han inte längre kan leva i Nordkorea.

LÄS MER:  Svagaste boken i serien om inspektör O

Det som till slut får honom att ta steget är när hans kompis, Hwang Young-Min, glömmer en bok om Sydkorea som Jang lånat, ett brott som riskerar att leda till fängelse för spridning av propaganda, bestämmer sig de båda vännerna för att fly Nordkorea. De tar ett tåg till staden Musan i norra delen av Nordkorea och flyr över floden Tumen in i Kina. Därifrån börjar en mödosam resa med Sydkorea som mål.

Boken ”Dear Leader” uppbyggd kring två parallella spår som löper genom hela boken. Där vi dels får följa Jang Jin-Sungs liv i och flykt från Nordkorea, och dels får en lektion i hur det nordkoreanska samhället är uppbyggt. Berättelse om hans liv och flykt är oerhört spännnande, där jag framför allt hade svårt att lägga ifrån mig boken under den sista tredjedelen. Under dessa delar är boken en verklig bladvändare.

Genom hela boken finns en stor detaljrikedom kring Jangs liv. Det kan handla om allt från miljöer och inredning, till noggranna redogörelse för dialoger. Även om sammanhangen lär vara helt korrekta, torde detaljerna till stor del utgöra fiktion och författarens fria tolkning av sina egna minnen. Samtidigt som detta kan påverka bokens trovärdighet, är det denna detaljrikedom som gör boken så läsvärd. Det blir, på gott och ont, väldigt mycket av roman. Detta är i huvudsak klart positivt och jag tycker absolut inte att boken lider av problem med trovärdigheten.

Som nordkoreakännare fann jag den delen där Jang Jin-sung berättar om det nordkoreanska samhället som minst lika intressant som berättelsen om flykten. Här finns en lång rad viktig kunskaper. Det handlar till exempel om hur Kim Jong-il manövrerade ut sin far Kim Il-sung för att komma till makten, varför Jang Song-thaek tvingades bort och bakgrunden till Kim Jong-ils unika ursäkt för kidnappningarna av japanska medborgare.

LÄS MER:  Intervju med Kim Jong-ils hovpoet

Dessa delar blir aldrig någon torr stapling av fakta, utan är snarare personliga betraktelser och beskrivningar, fulla av analyser och omdömen. Den som förväntar sig opartiskhet lär därför bli besviken. Boken utgör i stort Jang Jin-Sungs uppgörelse med sitt gamla hemland och den kryllar av nedsättande kommentarer om framför allt Kim Jong-Il. Detta gör också boken väldigt levande och läsvärd.

Jag tyckte verkligen om denna bok. Det är kortfattat en mycket bra bok. Den är såväl spännande, som intressant, och utgör måsteläsning för alla nordkoreaintresserade. Men jag tycker också att den är väl lämpad för andra, med bara ett lågt intresse för Nordkorea. Berättelsen om Jang Jin-Sungs flykt från Nordkorea har en spänningsnivå som väl kan jämföra sig med vilken fiktiv roman som helst. Boken är dessutom skriven på ett sådant sätt att läsaren inte behöver några förkunskaper för att kunna ta till sig allt innehåll.

Köp Boken
Bokus: Käre ledare (Inbuden – På Svenska)
Amazon: Dear Leader
Adlibris: Dear Leader (Häftad)
Adlibris: Dear Leader (Inbunden)
Adlibris: Dear Leader (Inbunden)
CDON: Dear Leader (Häftad)
CDON: Dear Leader (Inbunden)
CDON: Dear Leader (E-bok)
CDON: Dear Leader (Inbunden)

Läs mer:
Nordstedts förlag: Käre ledare

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*