Enigt beslut om tuffare sanktioner

FN:s säkerhetsråd.
FN:s säkerhetsråd.

FN:s säkerhetsråd beslutade under onsdagen att godkänna förslaget till ny resolution som innebär de tuffaste sanktionerna någonsin mot Nordkorea. Sanktionerna kommer som ett svar på Nordkoreas kärnvapenprov och uppskjutning av en missil i början av året. Samtliga av säkerhetsrådets 15 medlemmar röstade för den nya resolutionen.

De nya sanktionerna, i den femte resolutionen riktad mot Nordkorea, innebär i princip en blockad mot Nordkorea, såväl till land, sjöss som till flyg. Alla transporter till och från Nordkorea måste genomgå en obligatorisk kontroll. Detta ska bland annat säkerställa att det förbud mot Nordkorea att exportera kol, järn och mineraler som resolutionen också innehåller efterföljs. Sanktionerna innebär dessutom ett förbud att sälja vapen till Nordkorea och förbjuder vidare export av flygbränsle till landet. Nordkoreanska flygplan och fartyg ska nekas att landa och anlägga hamn om dessa misstänks frakta förbjudna varor och produkter.

USA:s president Barack Obama välkomnar resolutionen.

-Den här resolutionen innehåller kraftiga nya sanktioner som syftar till att stanna upp Pyongyangs försök att avancera i sitt program för massförstörelsevapen, sade Obama i en kommenter. Jag har konsekvent sagt att Nordkorea kommer att möta konsekvenser för sina åtgärder, och jag välkomnar den här resolutionen som ett orubbligt, förenat och ändamålsenligt svar från det internationella samfundet på Nordkoreas nyaste provokationer som innebar ett flagrant brott mot flera resolutioner i säkerhetsrådet.

Obama menar att säkerhetsrådet genom resolutionen sände ett tydligt budskap: -Nordkorea måste överge dessa farliga program och välja ett bättre spår för sin befolkning.

Även Sydkorea välkomnar resolutionen.

-Resolutionen, som antogs idag, är ett uttryck för det internationella samfundets fasta vilja att Nordkoreas vanemässiga kärnvapenprov och missiluppksjutningar inte längre kommer att tolereras, sade Sydkoreas vice utrikesminister Lim Sung-nam i en kommentar.

LÄS MER:  Frigiven amerikansk student uppges vara i koma

-Vi kommer att fortsätta det internationella samarbetet så att Nordkorea överger sitt kärnvapenprogram på ett totalt, verifierbart och oåterkalleligt sätt, fortsatte Lim Sung-nam.

Resolutionen blev verklighet efter förhandlingar mellan USA och Kina. Kina, som ofta beskrivs som Nordkoreas enda allierade, är landets viktigaste källa till livsmedel och bränsle och från Pekings sida har man länge varit rädd att alltför hårda sanktioner kan leda till Nordkoreas sammanbrott, vilket i sin tur kan leda till omfattande flyktingströmmar och att Kina på sikt får ett USA-vänligt land alldeles vid den kinesiska gränsen.

Om resolutionen genomförs fullt ut i praktiken är experter eniga om att den kommer att slå hårt mot Kim Jong-uns regim. Men nyckeln till detta är hur hårt Kina följer resolutionens intentioner. Kina står idag för uppskattningsvis 90 procent av Nordkoreas internationella handel och det kinesiska stödet är en livlina för Pyongyang.

Hittills har tidigare resolutioner inte förmått Nordkorea att överge sina program för kärnvapenprov och missiler. Istället har Nordkorea fortsatt sin utveckling och det finns analyser som pekar mot att landet idag har tillgång till mellan 100 och 2 000 atombomber. Huvudorsaken till detta misslyckande för världssamfundet, menar bedömare, är en kinesisk ovilja att sätta reell press på Pyongyang. Det har länge funnit anklagelser mot Kina att man förser Nordkorea med stöd bakvägen.

Samtal mellan de viktigaste parterna, de så kallade sexpartssamtalen, avbröts 2008 och har inte återupptagits. Nordkorea har ställt krav på att nya samtal genomförs, men USA har vägrat och ställt som krav för samtal att Nordkorea kan uppvisa konkreta steg mot avrustning.

LÄS MER:  Stärkta band mellan Kuba och Nordkorea?

Källa:
Yonhap: U.N. Security Council unanimously adopts harshest-ever sanctions on North Korea

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*