Panmunjom

Bron utan återvändo
Bron utan återvändo

Panmunjom är en en by som ligger i den Demilitariserade zonen, gränsområdet mellan Sydkorea och Nordkorea. Byn ligger 8 kilometer öster om staden Kaesong och 5 kilometer söder om den 38:e breddgraden på vägen mellan Seoul och Sinuiju. Panmunjom används ofta för att beteckna det gemensamma säkerhetsområdet som är beläget i närheten (Den demilitariserade zonen). I byn genomfördes de förhandlingar som föregick stilleståndsavtalet mellan trupperna från Nordkorea och Kina på ena sidan och FN-trupperna på andra sidan. Förhandlingarna pågick under två års tid (1951-1953).

Panmunjom har därefter varit en viktig plats i historien kring relationen mellan Nordkorea och Sydkorea. Efter att vapenstilleståndsavtalet skrevs under den 27 juli 1953 stationerades soldaterna från de fyra länderna som ingick i det som kallades Neutrala nationernas övervakningskommission (Sverige, Schweiz, Polen och Tjeckoslovakien) i Panmunjom.

Gränsposteringar mellan Nordkorea och Sydkorea
Gränsposteringar mellan Nordkorea och Sydkorea

Panmunjom blev också platsen för förhandlingarna mellan Nordkorea och USA om utlämnandet av besättningen till det amerikanska stridsfartyget Pueblo som Nordkorea tog i beslag 1968.

Byn används flitigt som plats för förhandlingarna mellan Nordkorea och Sydkorea, inklusive de förhandlingar som sker inom Röda Korsets försorg.

Källa:
Britannica: Panmunjom