Jang Song-Thaek

Jang Song-thaek, född den 2 februari 1946, var en nordkoreansk politiker. Han var gift med Kim Kyong-hui, syster till Nordkoreas förre ledare Kim Jong-il. Han var ledande figur i det nordkoreanska politiska toppskiktet. Mellan 1998 och 2011, då Kim Jong-il var sjuk och perioden efter hans död, tros han ha utgjort Nordkoreas ledare i praktiken. Jang var vice ordförande i den mäktiga Nationella försvarskommissionen, en post som anses vara den näst högsta i landet. Han tros ha blivit befordrad till fyrstjärnig general i samband med Kim Jong-ils död. Han sågs fram till att han hamnade i onåd och avrättades i december 2013 som Kim Jong-uns ”viktigaste politiska rådgivare”.

Biografi

Jang Song-thaek födded i provinsen Norra Hamgyong. I familjen fanns två äldre systrar och två äldre bröder. Han läste politisk ekonomi vid Kim Il-sunguniversitet i Pyongyang och tog sin examen därifrån 1963. Han ska varit en normalpresterande student, men han gjorde sig känd som en karismatisk ledare för en teatergrupp, i vilken han sjöng, dansade och spelade dragspel.

Det var på universitetet som han träffade Kim Kyong-hui, Kim Il-sungs äldsta dotter. Mellan 1968 och 1969 studerande de båda på universitetet i Moskva. Kim Il-sung ska ha motsatt sig dotterna förhållande till Jang Song-thaek och Jang ska under sin studietid periodvis ha tvingats att studera vid det mindre prestigefulla universitetet i Wonsan. Trots Kim Il-sungs inställning fortsatte relationen, och när paret återvände från Moskva gifte dem sig.

Tillsammans fick paret en dotter, Jang Kum-song (1977-2006), och en son, Chang Kim-song(1979-). Dottern studerade i Paris och vägrade, trots order, att återvända till hemlandet. I september 2006 ska Jang Kum-song ha begått självmord, enligt rapporter på grund av föräldrarnas motstånd till hennes förhållande med sin pojkvän.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*