Ri Sol-Ju

Kim Jong-Un tillsammans med sin fru Ri Sol-Ju.
Kim Jong-Un tillsammans med sin fru Ri Sol-Ju.

Ri Sol-ju, född i januari något av åren 1985 till 1988, är gift med Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

Mycket om Ri Sol-jus liv innan hon träffade Kim Jong-un är fortfarande okänt och från officiellt håll är man mycket försiktig med information om till exempel hennes uppväxt. I utländsk media förekommer därför mycket spekulationer om henne och hennes förehavanden. Vissa analytiker menar till och med att hennes namn är en pseudonym och att hon egentligen heter något annat.

2012 gjorde Ri ett flertal publika framträdanden bredvid Nordkoreas ledare Kim Jong-un, vilket gav upphov till många spekulationer om vem denna hittills okända kvinna var. Hon pekades felaktigt ut av den sydkoreanska underrättelsetjänsten som Hyon Song-wol, en tidigare sångerska i en populär nordkoreansk musikgrupp. Men den 25 juli 2012 gick Nordkoreansk media officiellt ut och meddelande att hon faktiskt var Kim Jong-uns fru. I en nyhetsbulletin omnämndes hon som ”hans fru, kamrat Ri Sol-ju”.

Ri Sol Ju och Kim Jong Un.
Ri Sol Ju och Kim Jong Un.

I juli senare samma år framträdde hon på en gala för den nordkoreanska eliten ”elegant klädd i en snäv klänning av Chanel-mått”. Klädseln får ses som mycket ovanlig i Nordkorea, där kvinnorna normalt är klädda i böljande traditionella och mångfärgade klänningar, eller i Mao-inspirerade arbetskläder. Hennes framträdanden, liksom en del utrensningar i det politiska toppskiktet, fick flera bedömare att spekulera i om Kim Jong-uns äktenskap var en del i en politisk förändring, en propagandaoffensiv eller kanske både och. Att Nordkoreas ledare framträdde tillsammans med landets ”första dam” var något nytt och sågs allmänt som både modernt och västinfluerat. Detta gav upphov till viss hopp om en förändring av det nordkoreanska samhället.

Ri Sol-jus födelseår varierar beroende på källa, men tros vara någon gång mellan 1985 och 1989. Hennes familj ska tillhöra den politiska eliten i Nordkorea. Modern sägs arbeta som chef för en avdelning för gynekologi på ett lokalt sjukhus och hennes far ska vara universitetsprofessor. Hon har tagit examen från Geumsungs Andra Mellanskola i Pyongyang och ska därefter ha studerat sång i Kina. Den sydkoreanska tidningen JoongAng Ilbo har identifierat henne som sångerska i Unhasuorkestern, som gjort ett flertal konserter utomlands. Enligt utländska bedömare försöker dock Nordkorea att sudda ut mycket av hennes förflutna som sångerska och underhållare genom att beslagta inspelningar av hennes framträdanden. Istället rapporteras det från Nordkorea att hon är en tidigare student vid Kim Il-sunguniversitetet, varifrån hon har en doktorsexamen i naturvetenskap.

Kim Jong Un och hans fru Ri Sol-ju förbereder sig för att lägga ned blommor vid två statyer med Kim Il-sung och Kim Jong-il.
Kim Jong Un och hans fru Ri Sol-ju förbereder sig för att lägga ned blommor vid två statyer med Kim Il-sung och Kim Jong-il.

I sydkoreansk media har det berättats att Ri Sol-ju besökte Sydkorea 2005, som en del av en nordkoreansk cheerleadingtrupp vid det asiatiska friidrottsmästerskapet. Hon ska då ha samtalat med en sydkoreansk lärare om hoppet om en snar återförening av Korea och ha uttryckt vilja att få ta del av sydkoreansk undervisning.

Enligt BBC var det Kim Jong-uns fader, Kim Jong-il, som hastigt ska ha arrangerat sonens äktenskap med Ri Sol-ju efter att han drabbades av en stroke 2008. Bröllopet ska ha gått av stapeln 2009 och Ri Sol-ju ska ha fött ett barn ett år senare.

I oktober 2012 började återigen spekulationerna om Ri Sol-ju, då hon inte gjorde några offentliga framträdanden under en längre tid. När hon senare syntes vid en militärhögskolan fortsatte spekulationerna om att hon var gravid, vilken aldrig bekräftades från nordkoreanskt håll.

Kim Jong-Un och Dennis Rodman.
Kim Jong-Un och Dennis Rodman.

Efter att den amerikanske basketstjärnan Dennis Rodman besökt Kim Jong-un i Nordkorea berättade han för utländsk media att Ri Sol-ju året innan hade fött en frisk dotter, som fått namnet Ju-ae. Det har spekulerats i om läkare satte i gång förlossningsarbetet för att barnet skulle födas år 2012, som en del i firandet av Kim Il-sungs 100-årsdag.

Ri Sol-ju har blivit något av en asiatisk kändis, framfört allt i social media. Antalet inlägg på microbloggen Twitter om Nordkorea och Kim Jong-un var t.ex. drygt 20 000 när hennes identitet avslöjades, vilket var 2 000 fler än när Kim Jong-un officiellt presenterades som Nordkoreas nye ledare. Bland sydkoreanska twittrare får hon beröm för sin skönhet och moderna stil, medan engelskspråkiga twittrare ser henne mer som en skyltdocka för den nordkoreanska eliten.

Källa:
Wikipedia: Ri Sol-ju

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*