Familjeåterföreningar i slutet av februari

Sydkoreanen Lee Jung-ho (till höger) möter sin äldre bror Lee Kwae-Seok, som bor i Nordkorea, vid en tidigare ceremoni.
Sydkoreanen Lee Jung-ho (till höger) möter sin äldre bror Lee Kwae-Seok, som bor i Nordkorea, vid en tidigare ceremoni.

Syd- och Nordkorea enades under onsdagen om att genomföra familjeåterföreningsceremonier senare i februari.

Ceremonierna, som kommer att ske i den nordkoreanska turistorten Kumgang mellan den 20 och 25 februari och som arrangeras med hjälp av Röda Korset, ger möjlighet för familjemedlemmar som separerats efter Koreakriget (1950-1953) att mötas.

Avtalet mellan de koreanska nationerna är ett första tecken på förbättring i relationerna mellan Nord och Syd, som varit ansträngda de senaste månaderna, där Nordkorea bland annat hotat Sydkorea med militära åtgärder.

Pak Yong-il, som varit Nordkoreas chefsförhandlare, säger i ett uttalande att detta är en mycket viktig startpunkt för att förbättra relationerna mellan nord och syd.

Familjeåterföreningarna kommer att ske samtidigt som Sydkorea och USA genomför en större militärövning. Nordkorea har fördömt övningen och har sagt att några familjeåterföreningar inte kan bli aktuella så länge som ett vapenhot vilar över landet. Sydkorea har dock slagit fast att övningarna kommer att genomföras, men har uppmanat Nordkorea att genomföra återföreningarna trots detta.

Frågan nu är om Nordkorea gjort avkall på kravet om inställd militärövning eller om Sydkorea gjort någon form av eftergift. Det finns i dagsläget en uppenbar risk att återföreningarna ställs in, vilket gjordes så sent som i september.

Källa:
Yonhap News: Koreas agree to hold family reunions in late Feb.

RelatedPost

LÄS MER:  Minskad spänning efter överenskommelse
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*