Fängslande öden i en bok som kunde varit så mycket bättre

I ”How I became a North Korean” möter vi tre personer med olika bakgrund. Danny är en amerikan med kinesiska rötter, som efter strul med föräldrar, kompisar och skolan bestämmer sig för att lämna USA för att återvända till sitt barndoms Kina där hans mamma bor med en ny man.

Yongjus familj tillhör Nordkoreas elit och han lever ett gott liv med alla de förmåner som hans familjs status medger. Men när hans far hamnar i onåd och dödas under en middag av den käre ledaren, Kim Jong-il, tvingas han att lämna Nordkorea och fly till Kina.

Jangmi har levt ett hårt liv i Nordkorea, där hon hjälpt till att försörja sin familj och sig själv genom att smuggla varor mellan sitt hemland och Kina. När hon upptäcker att hon är gravid bestämmer hon sig för att lämna Nordkorea för att söka en bättre framtid för sig själv och sitt barn i Kina.

De tre ungdomarnas livsöden vävs samman när de träffas i gränslandet mellan Nordkorea och Kina. De för en gemensam kamp mot människosmugglare, tjuvar, informatörer och kidnappare för att skapa sig en framtid i Kina eller det förlovade Sydkorea.

Det är i grunden viktiga och starka historier som berättas i denna bok. Jag känner igen mycket av dem från andra böcker om avhoppare och den svåra situationen för de nordkoreaner som lämnat sitt hemland för att söka lyckan i Kina. Detta är fiktion, men den ligger nära sanningen och den tuffa verklighet som möter de som väljer att lämna sitt hem för att få en bättre framtid.

Krys Lee
Dessvärre sänks trovärdigheten av att författaren Krys Lee ibland ger sin historia lite för stort svängrum. Jag tänker till exempel på hur Kim Jong-il på en stor fest inför hela sitt entourage själv mördar Yongjus far. Hade det inte räckt med att han fängslats eller avrättas efter en summarisk rättegång eller liknande? Eller hur Danny väljer att lämna sin mors hem i Kina för att leva på gatan på grund av hennes nya man. Det senare berättas inte på ett sådant sätt att jag förstår Dannys beslut. Det känns bara konstigt.

LÄS MER:  Mystiskt och spännande till sista sidan

Krys Lee har valt att berätta historien med alla tre som huvudpersoner och de får vart tredje kapitel var som jag-person. Berättartekniken funkar delvis, då vi på detta sätt lär känna varje karaktär. Men samtidigt blir det lite förvirrande och det är ibland svårt att hänga med och följa den röda tråden.

Sättet boken är upplagd på gör också att jag upplever att boken tar en del kronologiska tusenmilakliv. Ibland händer väldigt mycket mellan kapitlen som det inte berättas om, men som är centrala för bokens handling. Dessa hopp gör att spänningen lite för ofta försvinner. Huvudpersonen kan i slutet av ett kapitel befinna sig i knipa, för att nästa gång vi möter hen vara i säkerhet utan att vi fått följa vägen dit. Detta gör att jag tappar lite av intresset för boken.

Det tappade intresset förstärks också av en distans jag upplever finns i boken. Historien, trots att det i grunden är en båda allvarlig och gripande historia, aldrig riktigt fäster och jag känner aldrig med karaktärerna i hjärtat.

Detta är ingen dålig bok och det är en bra berättelse, men jag kan inte släppa tanken att detta kunde gjorts så mycket bättre.

Köp boken:
Adlibris: How I became a North Korean (Pocket)
Adlibris: How I became a North Korean (Häftad)
Adlibris: How I became a North Korean (E-bok)
Bokus: How I became a North Korean (Häftad)
Bokus: How I became a North Korean (E-bok)
Bokus: How I became a North Korean (Häftad)
Bokus: How I became a North Korean (E-bok)
Bokus: How I became a North Korean (Häftad)
Bokus: How I became a North Korean (Inbunden)
Bokus: How I became a North Korean (Häftad)

LÄS MER:  Skjutne sydkoreanen sökte asyl i Japan

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*