Stark skildring om livet i Nordkoreas fångläger

Blaine Hardens skildring av Shin Dong-huyks flykt från det nordkoreanska Läger 14 är nog den bok om Nordkorea som fått störst uppmärksamhet under de senaste åren. Och det är inte svårt att förstå varför.

Shin Dong-huyk föddes i läger 14 och när han flydde därifrån hade han levt hela sitt sitt 23-åriga liv fängslad bakom taggtråden. Shins brott var att hans pappas bröder under Koreakriget flydde över gränsen till Sydkorea. För att rena det orena blodet tvingades pappan och två generationer efter honom att leva i fångläger.

Shins liv i Läger 14 kan inte beskrivas som annat än grymt, där han och hans medfångar fråntogs alla former av mänskligt värde. Boken är fylld av episoder som beskriver den vidriga behandling som fångarna utsattes för och vissa stannar kvar längre än andra. Jag tänker framför allt på berättelsen om Shins kvinnliga klasskompis som slogs ihjäl av sin lärare framför hela klassen då det kommit fram att hon gömt sex majskorn.

Men det som framför allt fastnar hos mig är inte själva episoderna utan beskrivningen av hur den unge Shin resonerade under sin tid i lägret. Han tyckte till exempel att flickan fått det straff hon förtjänade. På samma sätt tyckte han inte synd om sin mamma eller sin bror när de avrättades efter att han angett dem för vakterna och berättat om deras planerade flykt.

I Läger 14 fanns ingen plats för medmänsklighet eller kärlek. Här handlade allt om att överleva. Ingen litade på någon. Alla viste att ett förtroende kunde säljas för en skiva bröd. Detta visste Shin och han levde hela tiden för nästa mål mat. I den logik och utfrån de regler som fanns inne i Läger 14 fick klasskompisen, mamman och brodern skylla sig själva. De visste vad de gjorde och vilka risker de tog.

LÄS MER:  Fascinerande historia som inte fullt ut tas till vara
Blaine Harden och Shn Dong-hyuk.
Blaine Harden och Shn Dong-hyuk.

Shins stora utmaning när han till slut kommer till friheten i väst blir att lära sig lita på människor och att lära sig älska. Här har boken ett mycket stort värde, då den på ett trovärdigt sätt försöker beskriva den vånda som Shins ställs inför i sin anpassning till det nya livet. Beskrivningen består dels av Shins egna tankar, men minst lika mycket av författarens, Blaine Hardens, tankar inför sitt intervjuobjekt. Han litar inte fullt ut på honom, vilket han är väldigt öppen med. Jag upplever också att Harden beskriver någon form av ambivalens inför Shin. På samma sätt som han beundrar honom, så har han svårt för hans mörka sidor och kämpar för att verkligen förstå. Jag upplever inte att det uppstår någon känsla av kamratskap mellan de bägge, utan det finns en viss distans. Vilket jag tycker stärker bokens trovärdighet.

Bokens svaghet ligger i en berättarteknik som jag finns lite distanserad och med lite för lite känslor. Troligen hänger detta samman med Hardens bakgrund som journalist. Men jag tror att boken tjänat på en mindre beskrivande teknik och mer av berättande. Det blir lite torrt ibland och jag upplever ibland nästan ett avståndstagande från författarens sida.

Extra tydligt tycker jag att detta blir när flykten beskrivs. Här märks avsaknaden av en spännande berättarteknik som mest. Det blir i princip bara en beskrivning av en radda händelser under flykten, på ett närmast akademiskt sätt.

Detta till trots, är det en mycket bra bok. Jag sträckläste den och jag kan verkligen rekommendera boken till alla som har någon form av intresse för Nordkorea. Samtidigt tycker jag nog att det finns ett stort värde för alla att sätta sig in i det fruktansvärda som pågår just nu inne i Nordkorea. Vi får inte glömma bort dem.

LÄS MER:  Intressant, men ofullständig bild av koreansk kultur

Köp boken:
Adlibris: Flykten från Läger 14

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*