FN-chefen till Nordkorea

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon planerar att besöka Nordkorea denna vecka. Uppgifterna kommer från sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, som hänvisar till en högt uppsatt FN-källa. Besöket kommer oväntat och ökar hoppet för framsteg i relationen mellan Nordkorea och Sydkorea och hoppet om att lösa kärnvapenfrågan. Det blir första gången som Ban Ki-moon besöker Nordkorea som FN-chef, men det är fortfarande oklart om besöket sker på hans initiativ eller om han blivit inbjudan av Pyongyang. Under besöket tros Ban Ki-moon möta Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

Ban Ki-moon blir den tredje generalsekreteraren som besöker Nordkorea. Kurt Waldheim besökte landet 1979 och Boutros Boutros-Ghali gjorde motsvarande resa 1993. Båda två träffade då den dåvarande ledaren Kim Il-sung.

-Generalsekreteraren har alltid sagt att han står redo att spela en roll för att hjälpa till att möjliggöra dialog, stabilitet och fred på koreanska halvön, säger en FN-talesperson till Yonhap, som dock inte vill bekräfta besöket. Inte heller Nordkorea har bekräftat uppgifterna.

I maj i år var det tänkt att Ban Ki-moon skulle besöka den nordkoreanska gränsbyn Kaesong, där Sydkorea och Nordkorea driver ett gemensamt industriområde. Besöket ställdes dock in med kort varsel från Nordkoreanskt håll. Någon anledning till det inställda besöket angavs inte, men analytiker gjorde då bedömningen att Nordkorea ställde in på grund av att Ban Ki-moon gjort kritiska uttalanden kring det nordkoreanska kärnvapenprogrammet.

Källa:
Yonhap: U.N. chief Ban Ki-moon to visit Pyongyang this week

LÄS MER:  Nils Horner mördad i Afghanistan
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*