Pär Lundqvist

Pär gav en bra historisk bakgrund som underlättar förståelsen av det slutna och för oss främmande landet. Han gjorde en mycket professionell presentation och svarade kunnigt och ledigt på frågor från åhörarna.

— Arne Axelsson, Utrikespolitiska föreningen i Linköping

Rapporteringen om Nordkorea handlar om ett kuvat och hjärntvättat folk. Media berättar om ett land som ständigt känner sig hotat och om ett land som väljer att utveckla atombomber framför att föda sin befolkning. Men hur blev Nordkorea denna paria i det internationella samfundet och går det att förstå Nordkorea och varför agerar landet som det gör?

Det finns ett stort intresse för Nordkorea i Sverige. Inte minst med tanke på den senaste tidens utveckling i landet, med kärnvapenprovsprängningar och nya provskjutning med långdistansrobotar.

Jag kommer gärna och pratar om landet som alla hört om, men som väldigt få vet så mycket om. Mina föreläsningar tar sin utgångspunkt i den koreanska historien och kulturen för att förklara fenomenet Nordkorea. Jag anpassar självklart innehållet till vilken typ av publik jag pratar inför. Föreläsningen innehåller också bilder från min resa till Nordkorea och anekdoter från det nordkoreanska samhället och om de nordkoreanska ledarna.

Jag tar inte betalt för föreläsning, men jag önskar ersättning för resekostnader och för eventuellt uppehälle.

Hör gärna av dig om du vill att jag kommer till din skolklass, ditt bibliotek eller förening! Du når mig på par@infokorea.se eller på infokorea_se.

Pär Lundqvist ger oss på Strömstad gymnasium en återkommande föreläsning om Nordkorea. Vi blir lotsade igenom en snårig nationell historia som utvecklas i en extrem riktning under kalla kriget och in i nutid.

— Paul Carlsson, lärare på samhällsvetarprogrammet i Strömstad

 

Pär Lundqvist

Nordkoreakännare och redaktör för webbplatsen infokorea.se
2012 besökte Pär Lundqvist, till vardags politisk sekreterare för Liberalerna, Nordkorea och startade därefter upp nyhetssidan infokorea.se, som bevakar händelseutvecklingen i Nordkorea. Han vill gärna tränga bakom de braskande rubrikerna, med ett särskilt intresse för den historiska och kulturella bakgrunden till dagens situation.