Försoningssamtal på Koreahalvön

Nordkoreansk nyhetsuppläsare
Nordkoreansk nyhetsuppläsare

I ett uttalande under torsdagen meddelade den Nordkoreanska regeringen, kanske något oväntat, att man nu söker samtal med Sydkorea för att lösa krisen kring det gemensamma industriområdet Kaesong och turistresorna till berget Kumgang. Nordkorea föreslår att samtal mellan företrädare för de bägge länderna sker den 15 juni, datumet för den historiska överenskommelsen mellan Kim Jong-Il och Sydkoreas president Kim Dae-Jung detta datum 2008. Pyongyang meddelade också att man, om Sydkorea accepterar inbjudan, kommer att återöppna den Röda korskanal mellan länderna som utgjort den enda direktkommunikationen.

Sydkorea har redan meddelat att man ser mycket positivt på den nordkoreanska inbjudan och den sydkoreanske ministern för återförening sade i ett uttalande att han hoppas att samtalen blir en möjlighet att skapa förtroende mellan länderna.

Industriområdet Kaesog stängdes tidigare under året, medan resor till Kumgang för sydkoreaner stoppades 2008 efter att en kvinnlig sydkoreansk turist sköts ihjäl där av en nordkoreansk vakt.

Källor:
Yonhap News: N. Korea calls for working level gov’t talks to normalize Kaesong complex, Mt. Kumgang
Yonhap News: S. Korea accepts Pyongyang’s proposal for talks on Kaesong complex
Dagens Industri: Nordkorea vill inleda samtal med Syd
Borås Tidning: Försoningssamtal på Koreahalvön
Sveriges Radio: Samtal på Koreahalvön om stängd industrizon
Aftonbladet: Nordkorea vill föra samtal med Syd
Svenska Dagbladet: Nordkorea vill samtal med Syd

LÄS MER:  Ny nordkoreansk missiluppskjutning över Japan
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*