Första partikongressen i Nordkorea på 36 år

Kim Il-sung och Kim Jong-il vid partikongressen 1980.
Kim Il-sung och Kim Jong-il vid partikongressen 1980.

I Nordkorea pågår just nu förberedelserna för den första partikongressen på 36 år för det styrande Koreanska arbetarpartiet (KAP). Partikongressen ska uppvisa landets enighet bakom ledaren Kim Jong-un. Den följer på en 70 dagar lång ”lojalitetskampanj” där alla, från gruvarbetare till restauranganställda, uppmanats att arbeta extra för att öka produktiviteten och visa sin hängivenhet till Kim Jong-un och KAP. Utländska bedömare hoppas att partikongressen kan ge viktiga insikter i Kims planer för landets ekonomi och militär.

Den ovanliga partikongressen kommer under en tid då Nordkorea är satt under starkt internationellt tryck efter att i januari genomfört ett kärnvapenprov och därefter genomfört en rad raket- och missiltester. Många experter fruktar att Nordkorea är närmare att genomföra ytterligare ett kärnvapenprover än de tidigare trott. För att visa på Kim Jong-uns handlingskraft tror vissa bedömare att ett prov kan komma att genomföras i anslutning till partikongressen.

Som vanligt när det kommer till Nordkorea är dock informationen mycket knapphändig och egentligen finns det bara spekulationer kring vad partikongressen ska behandla. Officiellt presenteras kongressen som en chans att uppvisa landets framgångar och sin enighet gentemot de ”amerikanska imperialisterna”. Det saknas till exempel uppgifter om hur länge kongressen planeras att pågå. 1980 varade den under fem dagar, men bedömare tror att årets kongress blir kortare.

Nordkoreas utrikesminister Ri Su-Yong.
Nordkoreas utrikesminister Ri Su-Yong.
Nordkoreas utrikesminister Ri Su-yong gav i en intervju med nyhetsbyrån AP i april vissa ledtrådar till partikongressen, då han sade att kongressen syftade till att visa enighet bakom ledaren och för att diskutera vägar att bygga upp Nordkoreas ekonomi i en tid då internationella sanktioner sätter ekonomin under stark press.

LÄS MER:  Ryssland kritiserar Nordkorea

-Jag är säker på att vårt land efter partikongressen kommer att vara ännu mer ihärdigt att bygga upp en välmående, stark och ekonomiskt stabil nation, sade Ri Su-yong bland annat under intervjun med AP. Den verkliga källan till styrka för vårt land är inte kärnvapen eller andra militära förmågor, utan den hängivna enigheten hos vårt och dess ledare.

-Det första [att diskutera på kongressen] är en ökning av takten i den ekonomiska uppbyggnaden för en stark nation, sade Ri Su-yong. Det andra är att förbättra befolkningens levnadsstandard och att hitta de bästa vägarna att förbättra levnadsstandarden under dessa omständigheter. Det tredje är att stärka landets försvarsförmåga.

En stor mängd utländska journalister har bjudits in för att bevaka denna den första partikongressen sedan 1980. För 36 år sedan beslutades om en mängd toppjobb för Kim Jong-uns far, Kim Jong-il, vilket sågs som en bekräftelse på att denna utsetts att efterträda den nuvarande ledarens farfar, Kim Il-sung. Kim Jong-il hade makten över Nordkorea från Kim Il-sungs död 1994 fram till sin egen död 2011, men det genomfördes således aldrig någon partikongress under den förres tid som Nordkoreas ledare.

I motsats till sin far, som fick 14 års förberedelser att bli ledare, var Kim Jong-un tämligen okänd när han tog över efter sin döde far 2011. Det finns dock ingenting som idag tyder på att hans position är ifrågasatt i Nordkorea. Partikongressen blir en chans för Kim Jong-un att ytterligare befästa sin makt och att få partiets godkännande av ett antal utnämningar som Kim gjort under sin tid vid makten. Likaså lär kongressen uttala sitt stöd till kärnvapenpolitiken, trots att denna utsatt landet för stora ekonomiska påfrestningar.

LÄS MER:  Minskad risproduktion i Nordkorea

Källa:
ABC News: North Korea Party Congress to Show Unity Around Kim Jong Un

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*