Fortsatta kärnvapenambitioner i Kims nyårstal

Kim Jong-un under sitt nyårstal.
Kim Jong-un under sitt nyårstal.

I sitt nyårstal sade Kim Jong-un att Nordkorea är i slutskedet av sina förberedelser för att testskjuta en interkontinental ballistisk robot (ICBM). Beskedet från den nordkoreanske ledaren är det senaste tecknet på att landet inte avser att överge sina program för utveckling av kärnvapen och missiler. I talet, som sändes i den nordkoreanska statliga televisionen, sade Kim att de två framgångsrika kärnvapentesten förra året har gjort att Nordkorea tagit stora steg för att stärka sin kärnvapenkapacitet och öka sin militära styrka.

-Vi är aktivt engagerade i forskning och utveckling av avancerade vapen. Vi befinner oss i det sista steget i förberedelserna för att testskjuta en interkontinental ballistisk robot, sade Kim Jong-un.

En interkontinental ballistisk robot eller missil (på engelska förkortat ICBM) är en ballistisk robot med en räckvidd tillräckligt stor för att skjuta från en kontinent till en annan. Interkontinentala ballistiska robotar är försedda med en eller flera kärnvapenstridsspetsar.

Kim Jong-uns uttalande kommer under en tid när många bedömare förväntar sig att Nordkorea inom kort kommer att genomföra någon form av handling, som ett kärnvapen prov eller ett test av en robot, som kommer att uppfattas som provokativ av omvärlden. Tidigare har dessa handlingar skett i samband med nordkoreanska högtidsdagar, till exempel vid de tidigare ledarna Kim Il-sungs eller Kim Jong-ils födelsedagar. Bedömare menar att handlingarna genomförs för att skapa inhemsk solidaritet och uppvisa landets militära kapacitet för omvärlden.

2016 kom att präglas av ett militärt aktivt Nordkorea. Under det föregående året genomförde Nordkorea två kärnvapenprov, vilket kan jämföras med att landet före 2016 enbart genomfört tre prov (2006, 2009 och 2013). Landet avfyrade under 2016 också runt 20 ballistiska missiler, inklusive den ballistiska långdistansmissilen Musudan och missiler avfyrade från en ubåt.

LÄS MER:  Pinsam flaggmiss i OS

Nordkorea har de senaste åren ökat sina ansträngningar för att förminska sina kärnvapen, med syftet att kunna kärnvapenbestycka en interkontinental ballistisk robot som kan nå så långt som till USA:s fastland. I sitt nyårstal bekräftade Kim Jong-un landets ambitioner och menade att landet, utöver kärnvapen och missiler, måste utveckla fler vapen för att stärka sin militära kapacitet.

2017 blir Kim Jong-uns sjätte år som Nordkoreas högste ledare. Han efterträdde i december 2011 sin far Kim Jong-il efter att denne hastigt avlidit. Under 2016 genomförde ledare två större politiska engagemang syftandes till att bekräfta hans position som ensam ledare; en kongress för det styrande Koreanska Arbetarpartiet i maj och ett möte med parlamentet i juni.

Thae Yong-ho, en i juli avhoppad nordkoreansk diplomat, säger till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap att Kim Jong-un är fast besluten att under 2017 slutföra utvecklingen av kärnvapen. Thae menar att 2017 är ett lägligt år för Nordkorea eftersom USA och Sydkorea, på grund av den inhemska politiska situationen i respektive land, inte kommer att kunna genomföra avskräckande militära åtgärder.

Bedömare följde noggrant Kim Jong-uns nyårstal för att utifrån talet analysera hur Nordkorea ämnar att förändra sina band med USA och Sydkorea, efter att de båda länderna genomgår politiska förändringar. Men i sitt tal kommenterade Kim inget om den kommande amerikanska presidenten Donald Trump. Han sade heller ingenting om några ambitioner om nya samtal med Sydkorea.

Experter menar att Pyongyang nu avvaktar att den politiska osäkerheten i Seoul och Washington ska skingras.

Park Geun-hye
Park Geun-hye
Sydkorea kan komma att hålla ett presidentval tidigare än förväntat i år, efter att det sydkoreanska parlamentet i december beslutat att ställa presidenten Park Geun-hye inför riksrätt för korruption.

LÄS MER:  Sydkorea besvarade nordkoreansk granatbeskjutning

När det gäller Trump menar flera experter som Yonghap talat med att Nordkorea vill avvakta vilken politik den nye amerikanske presidenten väljer gentemot Nordkorea och att man vill undvika att provocera Trump i onödan.

I sitt nyårstal riktade Kim Jong-un ändock skarp kritik mot Sydkorea och anklagade grannen i söder för att ha orsakat den allt frostigare relationen mellan de bägge koreanska nationerna och uppmanade Sydkorea att bemöta Nordkoreas försök att lätta på spänningen på den delade halvön.

-Sydkorea ska inte lägga kraft på frågan om våra åtgärder för självförsvar. De ska istället svara på våra ärliga ansträngningar att förebygga militära konflikter och minskad spänning, sade Kim Jong-un.

Han menade i sitt tal att de demonstrationer riktade mot den sittande regeringen i Sydkorea som inledde den process som lett till riksrättsåtalet mot Park Geun-Hye är ”en explosion av bitterhet riktad mot den konservativa överheten”.

Cheng Seong-chang, en forskare vid Sejong Institutet i Seoul, säger att Nordkorea troligen kommer att försöka slutföra sin utveckling av kärnvapen och missiler så tidigt som möjligt för att kunna inleda en charmoffensiv så snart en ny sydkoreansk president har tillträtt.

Från sydkoreanskt håll kom under söndagen nya fördömanden mot Nordkoreas kärnvapenambitioner och landets återföreningsministerium uppmanade Pyongyang att sluta upp med uttalanden och handlingar som Sydkorea menar syftar att driva in en kil mellan sydkoreanerna. I ett uttalandet från ministeriet menar Sydkorea att det enda resultatet av de nordkoreanska ambitionerna kommer att bli tuffare sanktioner och att enda sättet för Pyongyang att förbättra de koreanska relationerna är en kärnvapenavveckling.

Talet innehöll en varning mot USA att Pyongyang är beredda att vidta åtgärder om Sydkorea och USA inte slutar med de gemensamma militära övningar som genomförs årligen i Sydkorea.

LÄS MER:  Sydkoreanska affärsmän anklagas för nordkoreanskt spionage

Källor:
Yonhap: N.K. in final stage of preparations to launch ICBM: leader
Wikipedia: Interkontinental ballistisk robot

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*