Otto Warmbier

Otto Warmbier, den amerikanske student som frigavs efter 17 månader i fångenskap i Nordkorea uppges nu ha avlidit (läs mer). Detta enligt uppgifter från hans familj under måndagen. Det finns ännu inga uppgifter om dödsorsak, men den 22-årige Warmbier var i koma när han fick tillåtelse att lämna Nordkorea. Enligt nordkoreanska uppgifter ska han ha hamnat i koma i mars 2016 på grund av botulism och sömnmedel.

Enligt amerikanska läkare ska Warmbier ha ådragit sig allvarliga hjärnskador och ska ha varit i ett vegetativt tillstånd när han återkom till USA. Med vegetativt tillstånd menas en patient som endast äter, sover och fungerar basalt kroppsligt, men saknar mänskligt intellektuellt och känslomässigt liv, till exempel efter en svår skallskada. Man kan säga att personen är vid liv, men saknar vad vi kallar medvetande.

-När Otto återvände till Cincinnati sent den 13 juni kunde han inte prata, kunde inte se och var oförmögen att agera på tal, säger hans föräldrar i ett uttalande under måndagen.

Warmbiers död tros ytterligare spä på spänningen mellan Nordkorea och USA.

Källor:
Yonhap: U.S. student released from N. Korea dies: report
CNN: Otto Warmbier: What is unresponsive wakefulness?
Wikipedia: Vegetativt tillstånd