Frigiven amerikansk student död

Otto Warmbier
Otto Warmbier

Otto Warmbier, den amerikanske student som frigavs efter 17 månader i fångenskap i Nordkorea uppges nu ha avlidit (läs mer). Detta enligt uppgifter från hans familj under måndagen. Det finns ännu inga uppgifter om dödsorsak, men den 22-årige Warmbier var i koma när han fick tillåtelse att lämna Nordkorea. Enligt nordkoreanska uppgifter ska han ha hamnat i koma i mars 2016 på grund av botulism och sömnmedel.

Enligt amerikanska läkare ska Warmbier ha ådragit sig allvarliga hjärnskador och ska ha varit i ett vegetativt tillstånd när han återkom till USA. Med vegetativt tillstånd menas en patient som endast äter, sover och fungerar basalt kroppsligt, men saknar mänskligt intellektuellt och känslomässigt liv, till exempel efter en svår skallskada. Man kan säga att personen är vid liv, men saknar vad vi kallar medvetande.

-När Otto återvände till Cincinnati sent den 13 juni kunde han inte prata, kunde inte se och var oförmögen att agera på tal, säger hans föräldrar i ett uttalande under måndagen.

Warmbiers död tros ytterligare spä på spänningen mellan Nordkorea och USA.

Källor:
Yonhap: U.S. student released from N. Korea dies: report
CNN: Otto Warmbier: What is unresponsive wakefulness?
Wikipedia: Vegetativt tillstånd

RelatedPost

LÄS MER:  Skarp kritik från Kerry
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*