Frigiven amerikansk student uppges vara i koma

Otto Warmbier
Otto Warmbier

Den 22-årige amerikanske collegestudenten Otto Warmbier frigavs under tisdagen efter att i 17 månader ha hållits i fångenskap i Nordkorea. Enligt Warmbiers föräldrar, som intervjuats av Washington Post, ska han ha frigivits av medicinska skäl då han ska befinna sig i koma. Warmbier ska anlända till Cincinatti på tisdag kväll lokal tid efter ett kortare stop på en amerikansk militärbas utanför Sapporo i Japan.

Enligt familjen ska Nordkorea ha informerat det amerikanska sändebuden att Warmbier blivit sjuk av botulism i mars 2016 i samband med den rättegång i vilken han fanns skyldig till ”fientliga handlingar mot staten” och dömdes till 15 års straffarbete. Warmbier arresterades efter att ha försökt stjäla en skylt med politisk propaganda på sit hotell (läs mer). Han ska ha fallit i koma efter att han fått och tagit ett sömnpiller.

Det finns ännu ingen bekräftelse från amerikanska myndigheter om uppgifterna om Warmbiers tillstånd. Det är således oklart om han verkligen drabbats av botulism, en sjukdom som kan var dödlig och som orsakas av ett taxin, men som vanligtvis inte är förknippat med att patienten tappar medvetandet.

Joseph Yun
Joseph Yun
Enligt uppgifter från presidentadministrationen ska USA ha fått uppgifter om Warmbiers tillstånd den 6 juni från Nordkoreas FN-ambassadör vid ett möte i New York. Detta möte följde på ett hemligt möte i maj i Oslo mellan Joseph Yun, USA:s speciella sändebud för Nordkorea, och nordkoreanska tjänstemän. Vid detta tillfälle gick Nordkorea med på att låta svenska diplomater träffa fyra i Nordkorea fängslade amerikaner, bland annat Warmbier. Då USA saknar diplomatiska förbindelser med Nordkorea är det Sverige som bistår de amerikanska intressena i landet.

Det var efter att svenska diplomater besökt Warmbier och fått dennes hälsotillstånd klart för sig som Nordkorea hastigt kallade till mötet med Yun i New York. Yun fick efter mötet i uppdrag av den amerikanske presidenten att förbereda att resa till Nordkorea för att få hem Warmbier. Ett medicinskt team och ett flygplan gjordes i ordning och Nordkorea informerades om att en amerikansk grupp snart skulle anlända.

LÄS MER:  USA kan vara på väg öppna ambassad i Nordkorea

Yun ankom till Pyongyang tidigt på måndag morgon och fick då träffa Warmbier. Efter att bekräftat dennes tillstånd krävde Yun att Warmbier omedelbart skulle friges.

Källor:
Washington Post: University of Virginia student Otto Warmbier, said to be in a coma, released from North Korea
Yonhap: U.S. student freed from N. Korea in state of ’coma’

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*