Frihandelsavtal mellan Kina och Sydkorea

Banden mellan Kina och Sydkorea stärks allt mer. Det senaste exemplet på detta är det nya frihandelsavtal som de bägge länderna nu enats om. Avtalet, som tagit två år att framförhandla, avskaffar eller minskar kraftigt hindren för handel och investeringar mellan de båda länderna. Under måndagen ska Kinas president, Xi Jinping, och hans Sydkoreanska kollega, Park Geun-Hye, skriva under avtalet.

Även om analytiker i Sydkorea menar att avtalet mest troligt inte får någon större effekt på handeln mellan de båda länderna eller för den ekonomiska tillväxten, är det en viktig symbol för hur Kina, som vanligtvis brukar beskrivas som Nordkoreas viktigaste allierade, får en allt tätare och viktigare relation med Sydkorea.

Det som efter undertecknandet sedan återstår är att avtalet godkänns i det sydkoreanska parlamentet och det ska enligt vissa uppgifter råda en pessimism kring om detta kan ske snabbt. Dessutom antyder den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina att det fortfarande återstår en del finjusteringar innan avtalet är i hamn.

Enligt sydkoreanska medier ska avtalet inte omfatta ris, vilket vanligtvis ska vara den svåraste frågan att komma överens om när Sydkorea diskuterar handelsavtal med andra länder.

Källa:
Dagens Industri: Nytt asiatiskt frihandelsavtal

LÄS MER:  Kinesiska krav på reformer
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*