Gemensamt uttalande från Kina och Sydkorea

Xi Jinping och Park Geun-hye.
Xi Jinping och Park Geun-hye.

Presidenterna för Kina och Sydkorea gjorde under torsdagen ett gemensamt uttalande i vilket de starkt motsatte sig utvecklingen av kärnvapen på Koreahalvön, men utan att uttala sig om hur detta mål ska kunna uppnås. De uttalade sig också för en återförening av Korea.

Uttalandet kom efter ett tre timmar långt möte i Seoul mellan Kinas president Xi Jinping och hans sydkoreanska kollega Park Geun-hye. Uttalandet är en kompromiss, där Kina är ovilliga att peka ut Nordkorea och varför de båda länderna istället väljer att använda begreppet Koreahalvön. Men när Park talade under en gemensam presskonferens pekade hon ut Nordkorea och sade då att Kina och Sydkorea var överens om att uppnå en avveckling av de nordkoreanska kärnvapnen ”till varje pris”. Xi å sin sida återupprepade Kinas inställning de avsomnade Sexpartssamtalen bör återupptas.

Det är femte gången som Sydkoreas och Kinas presidenter möts och på de bilder som kablats ut från toppmötet är det tydligt att de båda ledarna trivs i varandras sällskap. Men trots en förmodad vänskap finns det fortfarande svåra olösta frågor. Dels hur man ska få Nordkorea att släppa sina kärnvapenambitioner, men också hur Sydkorea ska förhålla sig till Kinas planer för att uppnå säkerhet i Asien, där Kina vill ta en ledarroll och spela bort USA.

Toppmötet i Seoul sker samtidigt som Japan meddelade att man lyfter vissa av landets sanktioner mot Nordkorea. Bedömare i Sydkorea menar att det japanska beslutet är en följd av att Sydkorea och Kina på senare tid knutit tätare band. Skhuee Han, professor i internationella relationer på Yonzei universitetet i Seoul, menar att att Japan är oroliga för en gemensam kinesisk och sydkoreansk linje kring Japans militära förflutna.

LÄS MER:  Toppmötet mellan Nordkorea och Sydkorea inlett

Källa:
New York Times: Presidents of China and South Korea Reaffirm Push for North Korean Denuclearization

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*