Standardverk om Nordkorea

Bertil Lintners bok ”Great Leader, Dear Leader” får beskrivas som lite av ett standardverk för den som är intresserad av Nordkorea. Det är en faktaspäckad bok, som i princip innehåller allt du behöver veta om Nordkoreas politik, viktiga personer och historia. Det är ingen tillfällighet att de andra svenska böckerna jag recenserar på denna sida (som till exempel Alla monster måste då. Ambassaden i Paradiset och Bilder från Nordkorea) har Lintners bok som en av sina källor för sitt bakgrundsmaterial.

Boken ger en genomgripande beskrivning av Nordkorea under familjen Kim, Den store ledare Kim Il Sung och dennes son, den käre ledare Kim Jong Il. Lintner försöker beskriva ursprunget för den nordkoreanska ideologin Juche och söker förklaringar tillbaka till landets konfucianistiska historia. Han går på ett systematiskt sätt igenom den nordkoreanska historien och berättar till exempel om hur Nordkorea under årens lopp fyller på den tomma kassakistan genom försäljning av missilteknologi och andra mindre konventionella metoder, såsom cigarett- och spritsmuggling. Lintner berättar också om den svåra svälten under nittiotalet och försöker att förklara varför den uppstod.

Genom ett gediget researcharbete, bland annat ett stort antal intervjuer med koreaner från båda sidor om gränsen, lyckas Lintner avmystifiera landet, snarare än att ironisera eller demonisera. Detta är utan tveckan bokens stora förtjänst och som gör den så värdefull. Genom att förklara och lyfta fram bakgrunden till Nordkorea, dess slutenhet och politiska system skapar han förståelse för varför det ser ut som det gör idag. Han lyckas ge en god bild av hur Nordkorea ser på sin omvärld och varför man agerar som man gör, till exempel när det kommer till militär upprustning och skapandet av en egen kärnvapenarsenal.

LÄS MER:  Nordkoreas fotbollshjältar

Att tydliggöra logiken till varför vi har det Nordkorea som vi har idag, skapar förståelse utan att för den skull skyla över de brott som landet gjort mot såväl omvärlden som mot sin egen befolkning.

Bland bokens förtjänster ska också nämnas den uppräkning av centrala personer i den nordkoreanska politiken med tillhörande biografier, samt en kronologi över viktiga händelser i den nordkoreanska historien.

Trots att ”Great Leader, Dear Leader” verkligen är faktaspäckad tycker jag att Bertil Lintner lyckas att hålla läsarens intresse uppe genom hela boken. Visst, vissa kapitel är lite tyngre än andra, men språket håller ändå en sådan nivå att boken aldrig blir tråkig. Den stora mängden fakta blandas dessutom effektivt upp med många intressanta anekdoter och sidospår, vilket gör att boken är läsvård från första till sista sidan.

Köp boken:
Adlibris: Great Leader, Dear Leader

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*