Inget svar när Sydkorea ringde

Den demilitariserade zonen
Den demilitariserade zonen

Igår kunde vi berätta att samtalen mellan Syd- och Nordkorea hade inställts efter oenighet kring vilka som skulle representera länderna (läs mer). Idag kommer uppgifter från Sydkoreanska myndigheter att Nordkorea valt att inte svara när Sydkorea under dagen försökt att skapa kontakt via den ”heta linje” som är etablerad vid den Demilitariserade zonen. Sydkorea ska ha försökt att kontakta Nordkorea vid två tillfällen, klockan nio på morgonen och klockan fyra på eftermiddagen, utan resultat.

Om Nordkorea valt att koppla bort linjen skulle det innebära att det i dagsläget inte finns någon direkt kommunikationskanal mellan länderna.

Enligt den sydkoreanska nyhetetsbyrån Yonhap ska det nordkoreanska missnöjet berott på att man ansåg att den föreslagna chefsförhandlaren från Sydkorea, landets vice minister för återförening, Kim Nam-shik, hade för låg status och var olämplig att leda samtalen. Nordkorea krävde istället att Ryoo Kihl-jae, ordinarie ministern, skulle leda den sydkoreanska delegationen.

Sydkorea, å sin sida, har framfört synpunkter på att Nordkorea valt den relativt okända Kang Ji-yong som sin chefsförhandlare, då denne saknar ministerstatus.

Källor:
Yonhap News: N. Korea fails to answer Panmunjom communication line
Svenska Dagbladet: Nord svarade inte då Sydkorea ringde

LÄS MER:  Nordkoreanskt nej till diskussion om Kenneth Bae
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*