Intelligent berättad spänning till sista sidan

Det finns inte överdrivet med skönlitteratur som berättar historier om livet i Nordkorea. Adam Johnsons bok ”The Orphan Master’s son” är ett undantag och dessutom ett väldigt lysande sådant. Boken, som gavs ut första gången 2012, fick Pulitzerpriset 2013 för bästa skönlitteratur och när jag nu avslutat boken är det inte svårt att förstå varför.

Adam Johnson
Adam Johnson

Författaren Adam Johnson är född i South Dakota, USA, 1967. Han är professor i engelska vid Stanforduniversitet, med inriktning mot kreativt skrivande. Johnsons författarskap är framför allt inriktat mot noveller och korta historier. ”The Orphan Master’s son” är, med sina 592 sidor, onekligen ett undantag.

Boken är uppdelad i två delar. I den första delen av boken får vi följa Pak Jun-Do som bor på ett statligt hem för föräldralösa barn någonstans i Nordkorea. Vi får sedan följa Pak genom livet, under vilket vi får uppleva kidnappningsresor till Japan, signalspaningsuppdrag på en nordkoreansk fiskebåt och en smugglingsresa till USA.

I del två av boken får vi följa den nordkoreanske hjälten ”Kommendör Ga” och dennes fru, den nordkoreanska filmstjärnan Sun Moon. Båda personerna står den dåvarande nordkoreanske ledaren Kim Jong-il nära. Till slut vävs de fyra personenas liv ihop på ett båda oväntat och raffinerat sätt…

Boken berättas ur fyra perspektiv. Första delen av boken, den om Pak Jun-Do, är hela tiden berättad ur ett tredjepersonsperspektiv. Den andra delen av boken har tre olika berättare. Dels får vi följa en nordkoreansk förhörsledare ur ett förstapersonsperspektiv, men berättelsen om ”Kommendör Ga” och Sun Moon berättas ur ett tredjepersonsperspektiv. Vi får i den andra delen av boken historien också berättad ur ett nordkoreanskt propagandaperspektiv via de berättelser som förmedlas via högtalare i de nordkoreanska hemmen och som återges i boken.

LÄS MER:  Faktaspäckat, men samtidigt både fascinerande och spännande

Tack vare det ovan beskrivna blir berättelsen väldigt varierande, framför allt i den andra delen av boken. Ibland kan det kännas lite rörigt, då du byter tidsperspektiv mellan varje ny berättare, och kanske tappar var du är i handlingen. Men i huvudsak är det positivt och denna berättarteknik gör att du aldrig tappar intresset och inte tröttnar, vilket kanske hade varit lätt med tanke på det stora omfånget av sidor. Jag tycker att det är ett mycket intelligent berättande och jag är imponerad över att Johnson får ihop alla bitar och att det inte känns konstruerat.

Det är dessutom så att du egentligen aldrig har någon aning om vart berättelsen är på väg. Även om vissa av perspektiven är mer bakåttittande avslöjas aldrig så pass mycket att spänningen försvinner. Kanske beror det på språkförbistring, men jag satt som på nålar ända till slut utan att ana fullt ut hur boken skulle sluta. Visserligen kanske jag anade vartåt det barkade, men säker blev jag först när sista sidan var vänd.

Och det är i denna ovetskap som bokens absoluta styrka ligger. Den innehåller en spänning som är med från första sidan och som aldrig släpper taget om dig som läser.

Jag hade också väldigt mycket behållning av beskrivningarna av Nordkorea och det nordkoreanska samhället, inte minst beskrivningen av platser i Pyongyang. Man ska ju ha klart för sig att detta är fiktion, men jag tycker ändå att Johnson håller sig så pass nära verkligheten att ”The Orphan Master’s son” blir en trovärdig berättelse om det verkliga Nordkorea. Möjligtvis undantaget berättande om Kim Jong-il, där mötena med den nordkoreanske ledare känns lite för skissartade.

LÄS MER:  Välkommet omtag i bokserien om inspektör O

Detta är en bok jag rekommenderar för i princip alla, även för de som saknar mitt intresse för Nordkorea. För den intresserade av detta slutna land kommer berättelsen att fängsla, inte minst för beskrivningen inifrån den nordkoreanska regimen. För alla andra kommer spänningen att hålla dig kvar till sista sidan!

Köp boken:
Adlibris: The Orphan Master’s son (Häftad)
Adlibris: The Orphan Master’s son (Häftad)
Adlibris: The Orphan Master’s son (Inbunden)
Adlibris: The Orphan Master’s son (Inbunden)
Adlibris: The Orphan Master’s son (CD-bok)
Bokus: The Orphan Master’s Son (Häftad)
Bokus: The Orphan Master’s Son (CD-bok)
Bokus: The Orphan Master’s Son (E-bok)
Bokus: The Orphan Master’s Son (Häftad – Trade paper)
Bokus: The Orphan Master’s Son (Inbunden – Trade cloth)
Bokus: The Orphan Master’s Son (Inbunden – Trade cloth)
Bokus: The Orphan Master’s Son (E-bok)

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*