Intressant historia som döljs bakom predikningar

Boken ”Kallelsen till Nordkorea” följer den kinesiske evangelisten Esther. Hon är uppväxt i en kinesisk-koreansk familj i Kina i en icke-religiös familj, men där hennes farfar har en mycket stark kristen tro. Trots att Esthers närmaste familj är ateister, blir familjen känd som de kristna på grund av hennes farfar. Detta leder till ett utanförskap, kanske framför allt för Ester. Hon bestämmer sig för att komma ur sitt utanförskap genom att aktivt ta avstånd från kristendomen och leva utifrån det ateistiska ideal som präglar det kommunistiska Kina. Hon flyttar från sin hemort för jobb och utbildning.

Men historien vill annorlunda och successivt sugs hon in i en allt starkare kristen tro. Hon väljer, eller tvingas av sin starka tro, att följa en kallelse att hjälpa nordkoreanska flyktingar i gränsområdet mellan Kina och Nordkorea. Men efter ett tag inleder hon ett farligt hjälparbete också inne i det stängda Nordkorea.

Ester blir efter ett tag alltmer hängiven sitt uppdrag och väljer att offra såväl sin egen som sin familjs säkerhet och familjens möjligheter till ett normalt liv. Familjens lägenhet blir en flyktingförläggning, där det till slut inte finns plats för hennes familj. Hon trakasseras dessutom ständigt av myndigheter och hamnar till slut i ett ökänt kinesiskt fängelse långt hemifrån.

Boken är skriven av Eugene Bach, en amerikansk författare som arbetat länge med de underjordiska kyrkorna i Kina och Nordkorea, bland annat med organisationen Back to Jerusalem.

I boken ”Kallelsen till Nordkorea” är huvudperson anonym. Enligt bokens förord för att skydda henne och hennes familj, då hennes verksamhet är olaglig och hon riskerar straff. enligt förordet är också bokens händelser omkullkastade och namn på platser har bytts ut.

LÄS MER:  Nordkorea släppte två fängslade amerikaner

Det senare tycker jag märks på bokens upplägg och språk. Jag saknar ett riktigt berättarflyt. Istället känns det som om författaren staplat ett antal meningar, stycken och händelser på varandra. Visst hänger det ihop, och jag upptäcker inga kronologiska ologiker, men det blir väldigt stappligt. Detta förstärks också av det väldigt korta kapitlen. Min känsla är att författaren vet VAD han vill berätta, men han har inte hittat en bra sätt på HUR det ska berättas.

Till författarens försvar ska sägas att jag läst en översättning och det är möjlighet att boken har det där flytet i sin originaluppsättning.

Jag har också svårt för bokens klart propagandistiska syfte. Liksom boken Gud är inte död – inte ens i Nordkorea, också författad av Eugene Bach, upplever jag ibland berättelsen som en bisak och att förförarens syfte med boken är att beskriva guds härlighet och predika den kristna tron. Visserligen är inte detta lika tydligt i ”Kallelsen till Nordkorea”, men tyvärr tycker jag änddock att detta sänker även denna bok.

Köp boken:
Ljus i Öster: Kallelsen till Nordkorea

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*