Intressant inblick i den nordkoreanska vardagen

Svält. Förtryck. Fattigdom. Slutenhet. Varubrist. Kärnvapenprov. Missiler. Ja, nyhetsrapporteringen om Nordkorea är verkligen fylld av negativa beskrivningar. Men det talas och skrivs väldigt lite om de som bor i landet. Fokus ligger på landets ledning, militärer och de som flyr landet.

Men det finns så mycket som vi inte vet och som det aldrig skrivs om. Hur ser nordkoreanernas vardag ut? Vad gör de på fritiden? Hur skaffar de sin mat? Finns det ett nordkoreanskt mode?

Det är onekligen rätt spännande frågor som jag tror att många, jämte mig, ställt sig. I boken North Korea Confidential försöker de engelska journalistens Daniel Tudor och James Pearson ge svaren på dessa och många andra frågor om Nordkorea. Det är en bok långt ifrån kärnvapen och missiler, utan med fokus på den nordkoreanska vardagen.

Boken består av sju relativt korta och rappa kapitel. Varje kapitel behandlar ett separat ämne, såsom till exempel de nordkoreanska marknaderna, fritidssysselsättningar, kläder och kommunikationer. I det avslutande kapitlet diskuterar Tudor och Pearson möjligheterna till en framtida kollaps för den nordkoreanska regimen.

Boken North Korea Confidential är en bok som du slukar snabbt. Det beror i huvudsak på att språket är väldigt enkelt och tilltalade. Det är tydligt att de båda författarna är journalister i grunden, för språket liknar i stor grad det du möter i ett reportage från våra kvällstidningar.

Jag tycker att detta i huvudsak är bra, för det gör boken intressant och läsvärd. Samtidigt tycker jag att det sänker bokens trovärdighet något. Särskilt då tonen ibland till och med blir en aning raljant. Jag retar mig på de ganska många retoriska frågorna, där svaret på frågorna allt som oftast är ”Mutor!”. Författarna vill onekligen skapa en effekt och ge en läskick. Det funkar ibland, men oftast inte.

LÄS MER:  En amerikanserad och militariserad betraktelse av Nordkorea

Jag upplever också att trovärdigheten sänks av bristen på källhänvisningar. Det görs tvärsäkra uttalanden om kända personers kärleksrelationer, påståenden om extraordinära händelser i den nordkoreanska historien och så vidare, men utan att de någon gång hänvisar till någon källa. Visserligen är boken ingen vetenskaplig artikel, men om vi fullt ut ska tro på det som skrivs hade angivelser av källor givit en visst skimmer av trovärdighet.

Dock saknas inte fotnötter, och här i ligger faktiskt ett annat problem med boken. Allt för mycket av bokens text är hänvisad till fotnötter och det gödslas flitigt med dessa. Oftast är texterna i fotnötterna viktiga och de går inte att hoppa över, då du då som läsare hade missat en hel del. Nackdelen är därför att du måste förflytta blicken från det ordinarie stycket ner till fotnoten och sen förtvivlat försöka hitta tillbaka till den plats i texten du befann dig. Efter ett tag blir detta evinnerliga letande irriterande.

Ämnesvalen som författarna gör tycker jag är väl avvägda. De vill berätta historien om det Nordkorea du inte möter i media och utifrån bokens innehåll tycker jag att de lyckas riktigt bra att möta denna ambition. Innehållet och historierna som berättas gör boken läsvärd och intressant.

Som helhet är det en läsvärd och kul bok, som jag kan rekommendera för alla som vill ha lite mer ”anekdotisk” fakta om Nordkorea och för de som är nyfikna på vardagslivet i landet. Men du som söker mer fördjupande kunskap ska nog välja en annan bok.

Köp boken:
Adlibris: North Korea Confidential
Bokus: North Korea Confidential

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*