Intressanta slutsatser om omvärldens behov av en skurkstat

I boken ”Nordkorea mer än bara ett hot” resonerar de två författarna Linus Hagström och Christian Turesson kring bilden av Nordkorea som en skurkstat. De konstaterar att Nordkorea, med sin arme, sina kärnvapen och sin nyckfulla regim, är att betrakta som ett latent hot mot sin omvärld, men de menar samtidigt att det ligger i de ledandes staternas intresse att behålla Nordkorea som just ett hot.

Genom sin skurkroll blir Nordkorea något som de övriga kan rikta sitt missnöje emot, istället för att fastna i de konfikter de har med varandra. Nordkorea blir en förevändning för att vidta åtgärder som annars hade blivit mer kontroversiella.

De menar att hotet från Nordkorea legitimerar att USA ska få ha trupp i Sydkorea, det ger skäl för Japan att samarbeta med amerikanerna om ett missilförsvar och Kina för att behålla en buffertzon mot det USA-allierade Sydkorea. Dessutom, genom att ha Nordkorea högt på den gemensamma dagordningen, får man en möjlighet att diskutera något som man faktiskt är överens om och kan därmed slippa de frågor där man står långt ifrån varandra.

”Nordkorea mer än bara ett hot” är en del i Utrikespolitiska Institutets serie Världspolitikens dagsfrågor och är utgiven 2009. En del uppgifter i boken är således inte helt färska, men jag tycker att detta i låg utsträckning påverkar innehållet och är ingenting som påverkar författarnas resonemang eller slutsatser. Detta påverkas naturligtvis av att boken också, liksom alla böcker i denna serie, är mycket välskriven och trovärdig.

Bokens stora behållning är de avslutande analyserna. Bakgrundshistorian är av formatet tvunget att hållas kort och boken är således inget för den söker djupare kunskaper om Nordkorea. Men den lyckas i sitt jobb med att ge oss en förståelse för landets situation i världspolitiken och som sådan fungerar den som ögonöppnare och lite av en aptitretare för alla läsare med ett nyvaket intresse för Nordkorea.

LÄS MER:  Unik skildring av nordkoreanskt vardagsliv

Köp boken:
Utrikespolitiska institutet: Nordkorea – mer än bara ett hot

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*