Iransk olja till Nordkorea?

Irans oljetanker "Delvar".
Irans oljetanker "Delvar".

Iran och Nordkorea för samtal om möjligheterna för export av iransk olja till Nordkorea. Enligt ett uttalande från den iranske oljeministern, Rostam Qasemi, har Nordkorea frågat om möjligheterna för oljeköp och Iran har sagt sig vara positivt inställda till en uppgörelse. En delegation från Nordkorea deltar just vid en olje- och gasmässa i Teheran.

I september 2012 undertecknades ett samarbetsavtal kring forskning och teknologi mellan de bägge länderna (läs mer), och en oljeaffär skulle knyta ihop de bägge länderna än mer. Det internationella samfundet har, genom sanktioner, försökt att isolera Iran och Nordkorea, men nu tycks det som om sanktionerna också fått till följd att länderna närmat sig varandra allt mer.

Sanktionerna har lett till en minskad iransk oljeexport och Iran har därför utökat sin sjöfart för att kunna utöka sin exportmarknad för oljan.

− Européerna köper inte vår olja längre, men vi har andra kunder och fler än 60 länder är idag aktuella som kunder för våra petrokemi- och oljeprodukter, sade Rostam Qasemi.

Källa:
RT: Iran plans oil exports to North Korea

LÄS MER:  Nordkorea stoppade vapenavtal
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*