Japan lyfter delar av sina sanktioner mot Nordkorea

Japan beslutade under onsdagen att lätta på vissa av sina sanktioner mot Nordkorea. Detta sedan Nordkorea lämnat över en lista på tio japaner, varav flera tros ha kidnappats, som fortfarande lever i Nordkorea och dessutom gått med på en utredning kring deras öden. Genombrottet skedde under ett toppmöte mellan de bägge länderna i den kinesiska huvudstaden Peking.

Listan, som är skriven på koreanska, ska enligt japanska uppgifter innehåller namn och levnadshistorier för tio japanerna. En del av dem tros ha förts till Nordkorea mot sin vilja.

De sanktioner som berörs går utöver FN:s sanktioner. Japan tar till exempel bort reserestriktionerna till och från Nordkorea och även de begränsningar kring hur mycket pengar man tillåts att skicka till Nordkorea. Det blir nu också tillåtet för nordkoreanska fartyg att angöra japanska hamnar för humanitära syften.

Enligt den japanske premiärministern Shinzo Abe är detta bara en början. Abe, som gjort frågan om kidnappningarna till ett fokus i sin politiska karriär, sade till reportrar att man nu ”ska göra allt för uppnå en fullständig lösning på frågan”. Han menade också att Nordkorea tog ett oväntat steg i och med tillsättandet av en utredningskommission.

Nordkoreas chefsförhandlare för de bilaterala samtalen med Japan, Song Il-ho, sade under torsdagen att Nordkorea inom kort kommer att inleda en utredning kring vad som hände med de japanska medborgare som kidnappades under 70- och 80-talen. Han var också mycket positiv till det japanska belsutet att lätta på en del av sanktionerna gentemot Nordkorea.

-När jag kommer tillbaka till vårt land och rapporterar om detaljerna för vår regering, kommer den att genomföra motsvarande åtgärder, sade Song Il-ho när han träffade journalister på flygplatsen i Peking.

LÄS MER:  Iransk olja till Nordkorea?

Lättnaderna i de japanska sanktionerna lär inte få några större ekonomiska konsekvenser, men kan vara ett första steg att reparera de kyliga relationerna mellan Tokyo och Pyongyang. Dock dementerades ryktet om att Abe planerade att resa till Pyongyang.

Nordkorea har tidigare sagt att frågan om kidnappningarna av japanska medborgare är avslutad. 2002 erkände Nordkorea att man fört bort 13 japanska medborgare under 70- och 80-talen. Nordkorea lät då fem av japanerna åka hem. Nordkorea meddelade också att övriga åtta dött, uppgifter som japan aldrig trott på. Konflikten kring kidnappningarna har utgjort ett stort hinder för en normalisering av relationerna mellan länderna.

Sydkorea och USA reagerade försiktigt på det japanska beslutet. Kritiker menar att det kan äventyra den enighet som rått mellan Japan, USA och Sydkorea kring hanteringen av Nordkoreas kärnvapen. Sydkorea uppmanade Japan att säkerställa att åtgärderna ryms inom de tidigare internationella överenskommelser om sanktioner gentemot Nordkorea.

Källor:
Reuter: Japan lifts some North Korea sanctions amid report of surviving abductees
Yonhap: N. Korea to swiftly conduct abduction investigation: envoy
Reuters: North Korea lists names of living Japanese abuductees – Nikkei
Dagens Nyheter: Japan häver sanktioner mot Nordkorea
Svenska Dagbladet: Japans närmande till Nordkorea oroar

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*