Kaesong öppnas troligen snart

Industriområdet Kaesong - Maj 2013
Industriområdet Kaesong - Maj 2013

Enligt en sydkoreansk affärsman som intervjuades av nyhetsbyrån Yonhap på torsdagen kan verksamheten i det nedstängda industriområdet Kaesong upptas när som helst. Uttalandet kommer efter att en stor grupp bestående av 200 representanter för 42 sydkoreanska företag med verksamhet i Kaesong och 58 regeringsföreträdare besökt området under dagen för att inspektera fabrikernas status. De kunda konstatera att viss reparationsarbete kommer att krävas, men att delar av anläggningen bör kunna startas upp omgående. Han bedömde att verksamheten kommer att vara igång fullt ut om cirka två månader.

Kaesong stängdes av Nordkoreanska myndigheter efter att spänningen stigit mellan de båda koreanska staterna, som en följd av Nordkoreas kärnvapenprovsprängning och de därpå efterföljande sanktionerna. I det avtal som nu undertecknats av Syd- och Nordkorea så lovar Nordkorea att industriområdet inte under några omständigheter kommer att stängas ned i framtiden.

Källa:
Global Post: Kaesong may go into partial operation at any time: S. Korean bizmen

LÄS MER:  Trotsigt Nordkorea
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*