Kaesong stängt

Sydkoreansk gränspost på vägen till Kaesong.
Sydkoreansk gränspost på vägen till Kaesong.

Nordkorea har nu stoppat tillträdet till industrizonen Kaesong, det gemensamma samarbetsprojektet mellan Sydkorea och Nordkorea. Sydkoreanska arbetare tillåts att resa hem, men trafiken är enkelriktad. Nordkorea har inte meddelat hur länge förbudet gäller.

Kaesong är en mycket viktig inkomstkälla för Nordkorea och många bedömare har sett hanteringen av området som ett prov på vilket allvar som Nordkorea menar med den under en tid förda höga retoriken. Pyongyang har tidigare hotat med en stängning av industrizonen, bland annat med hänvisning till att sydkoreanska medier ska ha förlöjligat Nordkorea när landet valt att behålla Kaesong öppet, samtidigt som man fört en hetsig krigsretorik.

Men nu tycks det alltså som om regimen gått från ord till handling. Tidigare i morse lät KCNA i en artikel meddela att Kim Jong Un är på gång att utfärda en slutlig order för att avsluta Nordkoreas långvariga uppgörelse med USA.

Citat ur artikel:
-Angriparna och provokatörerna kommer att möta en vanhedrande undergång i den slutliga striden för återförening som snart kommer att inledas, och den stolta koreanska nationen kommer att hälsa återföreningens ljusa dag.

En talesperson för sydkoreanska återföreningsministeriet lät på en presskonferens i Seoul meddela att den sydkoreanska regeringen djupt beklagar inreseförbudet och uppmanar Nordkorea att omedelbart upphäva det.

John Swenson-Wright, Universitetet i Cambridge och lektor i internationella relationer, säger till NK News att inreseförbundet är en stegring i Pyongyangs diplomatiska och politiska höga spel, men att det är för tidigt att bedöma om detta ökar risken för en väpnad konflikt på koreahalvön.

-Det hänger mycket på den långsiktiga utvecklingen. Idag finns över 800 sydkoreaner kvar i Kaesong, och då det inte verkar finnas något omedelbart intresse att de ska lämna området, tycks det osannolikt att Nordkorea faktiskt förbereder sig för en konflikt.

LÄS MER:  Nordkorea söker stöd hos Iran

Ungefär 800 sydkoreaner bor i industrizonen Kaesong under veckodagarna, men över tusen pendlar varje dag. 446 medborgare skulle passera gräsen tillbaka in i Sydkorea idag, men enligt rapporterna har många skjutit upp sin återresa då de fruktar att de inte kommer att kunna återvända senare i veckan. Sydkoreanska medier rapporterar också att soldater ersatt tjänstemännen vid gränsstationerna på den sydkoreanska sidan av gränsen.

Källor:
NK News: Access to Kaesong Temporarily Closed
Sveriges Radio: Nordkorea gör allvar av hot att stänga industrizon
Svenska Dagbladet: Nordkorea gör allvar av hot
Dagens Industri: Nordkorea stoppar sydkoreanska arbetare

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*