Kim Jong-un lider av ”obehag”

Kim Jong-un
Mansudaeteatern
Mansudaeteatern

Nordkoreas ledare Kim Jong-un har inte setts till i offentliga sammanhang sedan den 3 september, då han närvarade vid en konsert på Mansudaeteatern i huvudstaden Pyongyang. Spekulationerna om orsaken till hans frånvaro ökade när ledaren inte heller närvarade vid ett möte med parlamentet Högsta Folkförsamlingen.

Det finns än så länge ingen säker information kring orsakerna för Kim Jong-uns frånvaro. Det kan bero på sjukdom eller på en pågående maktkamp i Pyongyang, men det kan också bero på något så enkelt som att Kim är på semester.

Men spekulationerna om att hans frånvaro beror på sjukdom tog ny fart efter att nordkoreansk TV sänt ett reportage i vilket i förbifarten det nämns att Kim Jong-un lider han av ”obehag”. Vad som menas med ”obehag” är dock högst osäkert och tolkningarna är, som vanligt när det rör Nordkorea, både många och mer eller mindre fantasifulla. Det spekuleras om all från gikt och diabetes till ett alltför stort intag av schweizisk ost.

– Det har varit tydligt att han varken kan gå snabbt eller i en rak linje, säger till exempel Nordkoreaexperten Toshimitsu Shigemura vid Waseda-universitetet i Tokyo till The Telegraph och hänvisar till det ovan nämnda TV-reportage.

Att den styrande eliten i Nordkorea försvinner under långa stunder är dock inget ovanligt. Till exempel syntes inte Kim Jong-un till under två veckor under 2013, för att sedan dyka upp lagom till 101-årsfirandet av Kim Il-sungs födelse.

På samma sätt har Kim Jong-uns fru, Ri Sol-ju, varit frånvarande under flera längre perioder och media har vid ett flertal tillfällen spekulerat i att hon lider av hälsoproblem eller till och med blivit utrensad. Men mest troligt är att Ri fött parets andra barn under sin mediala frånvaro.

LÄS MER:  Ömsesidiga lyckönskningar mellan Kina och Nordkorea
Hwang Pyong So
Hwang Pyong So

Under mötet med Högsta Folkförsamlingen valdes, i Kim Jong-uns frånvaro, Hwang Pyong-So till ny vice ordförande i den mäktiga Nationella försvarskommissionen. Hwang ska, enligt nordkoreansk media, ha ersatt Choe Ryong-Hae på posten ”efter ett förslag av marskalk Kim Jong-un”.

Tidigare under året ersatte Hwang också Choe på posten som chef för armens politbyrå. Hwang blev därmed i princip landets näst högste befälhavare.

Källor:
Huffington Post: North Korean Leader Kim Jong Un Is Suffering From ’Discomfort,’ State Media Reports
Dagens Industri:Nordkorea bekräftar: Kim Jong-Un mår inte bra
Aftonbladet: Ryktena sanna – Kim Jong-un sjuk
NK News: Kim Jong Un absent from second session of 13th Supreme People’s Assembly
The Sydney Morning Herald: Where is Kim Jong-un? North Korea leader not seen for weeks

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*