Kim Jong-uns besök i Kina bekräftat

Gårdagens uppgifter om att Nordkoreas ledare Kim Jong-un besöker Kina bekräftas nu under förmiddagen. Gårdagens överraskande diplomatiska debut innebär att Kim bryter en sex år lång isolering från den internationella scenen.

Statlig media i Nordkorea och Kina meddelade under onsdagen att Kim Jong-un genomför ett fyra dagar långt ”inofficiellt” besök i Kina och att han bland annat har träffat den kinesiske presidenten Xi Jinping.

Detta är det första besöket utomlands som Kim Jong-un gör sedan han tog över makten i Nordkorea 2011. Det kommer i tid före de planerade toppmötena med ledarna för Sydkorea och USA, vilka är planerade till april och maj i år.

Samtliga tre toppmöten tycks komma till på Kim Jong-uns initiativ och den nordkoreanske ledaren verkar ha anlagt en annan attityd till omvärlden efter det att han deklarerat att Nordkorea nu har färdigutvecklat sina kärnvapen. En deklaration som kommer efter att landet genomfört sitt sjätte kärnvapenprov och ett stort antal missiltester.

Under resan har Kim Jong-un sällskap av sin fru, Ri Sol-ju. Detta skiljer sig från Kims företrädare som brukade resa utan sina fruar.

Resan kommer under en period där relationen mellan Kina och Nordkorea försämrats pga av Nordkoreas kärnvapenprov och Pekings deltagande i de internationella sanktionerna mot Pyongyang. Analytiker menar att Kim nu genomför besöket i Kina för att säkra Kinas stöd inför de kommande förhandlingarna med Washington om nedrustning.

-Nordkorea behöver Kinas hjälp inför den planerade toppmötena med Sydkoreas och USAs ledare, medan Kina vill utöva sitt inflytande över Nord, säger Moon Sung-muk som arbetar på the Korea Research Institute for Strategy till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

LÄS MER:  Ommöblering i armétoppen?

Han tror att Kim Jong-un troligen också önskar ett liknande möte med Rysslands president Vladimir Putin. Enligt uppgifter planerar Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho att besöka Moskva nästa månad.

Experter spekulerar också om det kan vara så att besöket kommer till som ett nordkoreanskt försök att få Kinas garantier för sin säkerhet. USAs president Donald Trump utsåg nyligen John Bolton, en känd hök i militära sammanhang, till sin säkerhetsrådgivare och detta kan ha skapat en rädsla för en amerikansk militär attack mot Nordkorea om toppmötet mellan länderna avslutas utan resultat.

-Kim kan ha återupprepat betydelsen av att garantera säkerheten för sin regim gentemot en amerikanska hotfull politik, säger professor Kang Jun-Young vid universitet i Hankuk till Yonhap.

Källa:
Yonhap News: N. Korea’s reclusive leader makes surprise diplomatic debut

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*