Kina kommer aldrig tillåta krig och kaos på Korehalvön

Kinas vice utrikesminister, Liu Zhenmin, befinner sig just nu i Nordkorea på ett fyra dagar långt besök. Han är därmed den högste kinesiske företrädaren som besöker Nordkorea sedan utrensningen av Jang Song-thaek i december. Från Nordkorea deltog utrikesminister Pak Ui-chun och Ri Yong-ho, som ansvarar för landets kärnvapenprogram.

Under besöket ska Kina ha framfört att landet "aldrig kommer att tillåta krig och kaos" på den koreanska halvön. Uttalandet är en tydlig varning till den oberäkneliga nordkoreanska ledningen och dess hantering av kärnvapenfrågan. Från Pyongyangs sida har man svarat med att konstaterat att detta också var ledaren Kim Jong-ils sista önskan innan han dog.

Uttalandet från Liu Zhenmin är likt de uttalanden som Kinas utrikesminister Wang Yi gjorde när han träffades sin amerikanske kollega John Kerry i förra veckan. Det är dock första gången som uttalandet riktas direkt mot Nordkorea och där står klart att det är Nordkorea som avses. Det är också mycket ovanligt att Kina offentliggör detaljer från offentliga besök i Nordkorea före det att besöken är avslutade.

Nordkorea sade under toppmötet att man vill öka kommunikationen och samarbetet med Kina för att förbättra situationen och skapa de bästa förutsättningarna för en återuppstart av de så kallade sexpartssamtalen.

Källa:
Global Post: China tells N. Korea: ’Will never allow war or chaos’

LÄS MER:  Obama kritiserar Nordkoreas agerande
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*