Kina svarar på Trumps kritik

Kinas FN:s ambassadör Liu Jieyi
Kinas FN:s ambassadör Liu Jieyi

Kinas FN:s ambassadör Liu Jieyi svarar nu på den kritik som framförts av bland andra USA:s president Donald Trump om att Kina inte tagit på sig ett tillräckligt stort ansvar för att lösa situationen med Nordkorea (läs mer). Vid en pressträff i New York, med anledning av att Kina nu lämnar över ordförandeskapet i FN:s säkerhetsråd, sade Liu att Kina inte har något ”huvudansvar” för att lösa frågan om Nordkoreas kärnvapen- och missilprogram.

-Oavsett hur kapabelt Kina är, så kommer Kinas ansträngningar inte leda till några praktiska resultat, eftersom detta beror på huvudparterna, sade Liu Jieyi och tillade att USA och Nordkorea måste ”röra sig i rätt riktning, inte Kina”.

Liu Jieyis uttalandet kommer efter kritik i efterdyningarna av Nordkoreas missilprov i fredags (läs mer) mot att Kina inte utnyttjar sina förmodade goda relationer med regimen i Nordkorea för att påverka landet att ge upp sina planer att utveckla sitt missil- och kärnvapenprogram.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley sade i måndags bland annat att ”Kina är medvetna om att de måste agera” och att Nordkoreafrågan kräver en internationell lösning. USA:s president Donald Trump kritisera Kina via Twitter i söndags och menade att Kina inte gjorde någonting för att förmå Nordkorea att inte gå vidare med ytterligare kärnvapenprov (läs mer). Samma dag sade Nikki Haley också att hon inte såg någon poäng i att kalla till ett möte i FN:s säkerhetsråd om inte Kina och Ryssland kunde binda sig till hårdare tag (läs mer).

Trots Liu Jieyis uttalanden och den amerikanske reaktionen, sade den kinesiska FN-ambassadören att en ”ny resolution är föremål för diskussion i säkerhetsrådet”.

LÄS MER:  Nya samtal om lönenivåer i Kaesong

Dagens markering från Liu Jieyi är i linje med tidigare uttalanden, där Kina menat att landet inte ”sitter på nyckeln” för att lösa krisen. Till exempel sade Geng Shuang, talesperson för det kinesiska utrikesministeriet, i juli att ”stötestenen när det gäller den koreanska kärnvapenfrågan är konflikten mellan Nordkorea och USA och den är, i grunden, en säkerhetsfråga”.

Kina har fördömt fredagens nordkoreanska provskjutning av en ballistisk missil, men det kinesiska utrikesministeriet kritiserade samtidigt Sydkorea för landets beslut i helgen att skynda på utvecklandet av ett missilförsvarssystem, THAAD, tillsammans med USA. Liu Jieyi kommenterade de Sydkoreanska planerna vid dagens presskonferens och menade att Sydkoreas agerande ”inte är vägen” till att förmå Nordkorea att sluta genomföra sina prov.

-De [Sydkoreas planer på ett missilförsvarssystem, red.anm.] har en stor negativ inverkan på det strategiska stabiliteten i regionen, sade Liu Jieyi.

Källa:
NK News: U.S., N. Korea must solve missile, nuclear issue: China’s UN Ambassador

Detta kanske också intresserar dig

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*