Kinesiske presidenten valde Sydkorea före Nordkorea

Park Geun-Hye och Xi Jinping.
Park Geun-Hye och Xi Jinping.

På torsdag besöker den kinesiska presidenten Xi Jinping Sydkorea för ett två dagar långt toppmöte med sin sydkoreanska kollega Park Geun-Hye. På mötet tros de båda presidenterna diskutera hur man utveckla länderna relationer och hur man ska handskas med Nordkoreas kärnvapenambitioner.

Detta blir den första gången på tjugo år som en sittande kinesisk president väljer att resa till Sydkorea före han reser till Nordkorea. Många bedömare ser detta som en signal på en omsvängning i den kinesiska politiken kring Koreahalvön, något som det kinesiska utrikesdepartementet förnekar.

-Som en nära granne till såväl Sydkorea som Nordkorea, är vår inställning till Koreafrågan konstant, klar och objektiv, sade Qin Gang, talesperson för den kinesiska utrikesministern, i ett uttalande under fredagen. Han menade att det viktigaste var fred och stabilitet på Koreahalvön och att Kina kommer att fortsättet sitt arbete för att stärka relationerna med båda länderna.

Från Nordkorea har det än så länge inte kommit några officiella kommentarer. Den nordkoreanska ambassadören i Peking, Ji Jae-ryong, valde att inte besvara några frågor när journalister mötte honom under en ceremoni med Xi Jinping i den kinesiska huvudstaden under fredagen.

Xi Jingping besökte Pyongyang 2008 då han var vicepresident. Kim Jong-un, som fick makten 2011, har ännu inte besökt Peking. De båda ledarna har således ännu inte mötts. Park och Xi har å sin sida redan mötts fyra gånger sedan de fick makten 2013.

Källa:
Yonhap News: N. Korean ambassador to China tightlipped on Xi’s visit to S. Korea

LÄS MER:  Nya nordkoreanska frimärken
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*